Lezersbrief

'De rafelranden van Amsterdam liggen inmiddels in Zaandam'

Wij maken ons zorgen over de leefbaarheid, de flexibiliteit, de creativiteit en de toegankelijkheid van de stad, schrijven Edward Jansen en Thijs de Zeeuw in een ingezonden brief.

Broedplaats LELY in de Schipluidenlaan. Beeld Mats van Soolingen
Broedplaats LELY in de Schipluidenlaan.Beeld Mats van Soolingen

'Kunstenaars die ook ondernemers moeten zijn, dat is passé. Er moet geld bij,' aldus wethouder Kunst en Cultuur Touria Meliani. 'Dat geld moet onder andere worden ingezet om kunst óók binnen de Ring de ruimte te geven. Het moet niet te aangeharkt zijn.'

Terwijl Meliani dit publiek maakte op AT5, hesen wij het spandoek: 'Zo! Opgedoekt!' aan de Eerste Nassau­straat, in de Westerparkbuurt.

Inderdaad, weer een cultuurpand verdwenen uit de binnenstad. Kunstenaars, ondernemers met uiteenlopende specialisaties (kunstenaars zijn juist ondernemers!) werkten hier vanaf de jaren zeventig naast en met elkaar. Het pand wordt niet verkocht aan de hoogste bieder; een basisschool neemt onze plek in.

Empathisch vermogen
Gemeentelijk Vastgoed Amsterdam, dat een groot aantal panden in de stad bezit, verkoopt en vergeeft op deze wijze zijn mogelijkheden om de kwetsbare kunsten binnen de Ring te behouden. Het bedrijf zou zich moeten inspannen om nieuwe broedplaatsen in te richten, maar geeft tegelijkertijd met groot gemak oeroude creatieve plekken op.

De binnenplaats verandert binnenkort in een speelplaats, het gebouw in een school. Goed voor het gebouw, want dat schreeuwt om onderhoud; na een stilgezwegen bestemmingswijziging (van cultureel-maatschappelijk naar onderwijs) is er weinig onderhoud meer gepleegd.

Krap 10 uur na het ophangen van het spandoek ontvingen we een mail van de manager van Gemeentelijk Vastgoed met de vraag het doek meteen weg te halen, op laste van artikel zus en zoveel. De vastgoedmanagers hebben we tijden het hele 'ontruimingstraject' nog niet kunnen betrappen op empathisch vermogen.

Meliani! Help!
Vermoedelijk zitten ze daarom ook op die plek; aan hen de taak gemeentelijk vastgoed van de hand te doen ten bate van de gemeentelijke bankrekening. Met als treurige bijkomstigheid dat ook deze plek verdwijnt, waar zoveel mensen les kregen, zang en dans oefenden, kunst, voorstellingen en ontwerpen maakten. Zo'n plek komt niet meer terug.

Wij maken ons - samen met de twaalf creatieve ondernemingen die al vertrokken zijn - zorgen over de leefbaarheid, de flexibiliteit, de creativiteit en de toegankelijkheid van de stad. Wij denken: hier gaat iets mis. De rafelranden van de stad liggen inmiddels in Zaandam.

Meliani! Help! Dit is een oproep met ons te verkennen of wij een doorstart kunnen maken op een andere plek. Om nog wat rafelrandjes te behouden. Want Amsterdam is inderdaad al aangeharkt genoeg.

Edward Jansen en Thijs de Zeeuw, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden