Han Lips

De Quote-hoofdredacteur: corporaal, arrogant, net lekker

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: DWDD.

Han Lips
DWDD Beeld NPO 1
DWDDBeeld NPO 1

Vorige week zat hij nog aan tafel bij Pauw om de nieuwste Quote 500 te bespreken, maandagavond schoof hij aan bij De Wereld Draait Door om de Paradise Papers te duiden: Quote-hoofdredacteur Sander Schimmelpenninck.

Een interessante snuiter, vindt Lips.

Een jaar geleden nam Schimmelpenninck het stokje bij Quote over van Mirjam van den Broeke en qua zichtbaarheid heeft hij met het blad een flinke slag gemaakt.

Quote doet weer mee in de media, en belangrijker: het gebeurt allemaal met een vanzelfsprekende zelfverzekerdheid en welbespraaktheid die past bij de flair die het blad ooit had.

Tikkie corporaal, tikkie arrogant, maar wel nog van het niveau dat het net lekker is. De vergelijking met een eerdere hoofdredacteur is snel gemaakt.

Schimmelpenninck - de jongeman is van adel - lijkt er genoegen in te scheppen te spelen met het imago van een Quote-hoofdredacteur.

Praten over oud/nieuw geld, grote auto's en blinkende klokken zit (uiteraard) prominent in zijn arsenaal, maar tegelijkertijd probeert hij te benadrukken welke morele kwesties er komen kijken bij vermogend zijn - zie ook de maatschappelijkere Quote 500 van dit jaar. En het wekt nauwelijks argwaan.

In DWDD nam hij U2-zanger Bono bondig op de hak ('Belasting ontwijken is voor iemand die de hele dag met opgeheven vingertje de wereld vertelt hoe die zich moet gedragen toch een beetje raar') en besprak hij de schandpaaljournalistiek rond de Paradise Papers in het algemeen ('Don't hate the player, hate the game').

En passant meldde hij nog even dat hij ondernemende vrienden heeft die niet schrikken van 7 miljoen euro vermogen. Je bent toch Quote-hoofdredacteur.

Een voor de hand liggende opmerking, maar Lips maakt hem toch: move over, Jort Kelder. There's a new kid in town.

Reageren? hanlips@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden