PlusColumn

De Professor blijft in beweging

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

'Hé cheffie. Koppie koffie, broodje kaas?" Als zijn stemgeluid niet zo herkenbaar was geweest, zou deze tekst al voldoende zijn om te weten van wie die uitnodiging kwam: Jari Litmanen in het land!

Jari woont met zijn gezin deels in Estland en deels in Finland, maar zo rustig als dat lijkt, is het niet. Zoals in zijn beste dagen op de groene rechthoek, is hij constant in beweging.

Als technisch adviseur van de Finse voetbalbond maakt hij kilometers om in den lande wedstrijden en ­trainingen te bekijken, met een speciale blik op het jong ­talent.

En dan zijn er wedstrijden met oldtimers van weleer. Met een groepje nog net fitte Ajacieden naar Moskou, met de oude glorie van Liverpool naar Hong Kong of, zoals ­vorige week, met een team van oud-Barcelonaspelers naar India om daar een exhibitiewedstrijd te spelen.

Jari is gestopt met voetballen, maar hij speelt meer dan ooit. Tijdens zijn loopbaan werd hij vaak geplaagd door blessures.

"Topsport is slecht voor de gezondheid," bromde hij tijdens zo'n pechperiode, die zijn gezicht ernstiger, zijn stem donkerder en zijn schouders gebogener maakte.

Het zal zijn omdat de man, die ik vanwege zijn enorme voetbalkennis de Professor noemde, nu geen topsport meer beoefent, dat zijn lijf standhoudt.

Maar de romp en ledematen hebben wel verzorging nodig, dus wanneer hij in Amsterdam landt om de opening van een Fins bedrijf met zijn aanwezigheid op te luisteren, profiteert hij snel van de gelegenheid en gaat naar een fysiotherapeut of bezoekt de geniale bottentikker Van der Bunt om wervels en middenvoetsbeentjes op hun plek te krijgen.

"Koppie koffie, broodje kaas?" Ik drink geen koffie en walg van kaas. Het is een uit vroeger tijden overgebleven grap die steevast werd ­gebruikt om iets gezelligs te gaan doen.

Cheffie en de ­Professor op een terrasje, ­ouwehoeren over... tja, Ajax.

Even rust na alle beweging.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden