Column

De pratende babypop zou baas kunnen zijn van een middelgroot land

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (36) probeert in Het Parool van maandag, woensdag en vrijdag iets van het leven te begrijpen.

James Worhty Beeld Agata Nowicka

'Wereldleiders reageren geschokt."
"We zullen ons niet laten intimideren."
"We moeten onze manier van leven verdedigen."

Mijn zus had ooit een pratende babypop die drie zinnetjes kon zeggen. Ik weet niet waar die pop nu is, maar de kans is groot dat het kunststoffen grietje tegenwoordig de baas van een middelgroot land is.

De pop reageert altijd geschokt, maar voelt zich nooit geïntimideerd en als je op haar buik drukt, zegt ze: "We moeten onze manier van leven verdedigen." Een pop is een figuur in de vorm van een mens en een figuur in de vorm van een mens is een wereldleider.

"We moeten onze manier van leven verdedigen." Deze zin komt vrijwel altijd uit de mond van iemand die niets van mijn manier van leven afweet. Maar ja, wat is mijn manier van leven? Ik weet het zelf niet eens.

Mijn manier van leven is plassen onder de douche. Op het laatste moment afzeggen. Mijn manier van leven is haten op Ikea vanuit een Ikeastoel. Pijnboompitten ­laten aanbranden. Mijn manier van leven is porno ­kijken op mijn telefoon. Altijd te veel parfum opdoen.

Mijn manier van leven is extreem zachtjes de boter op een beschuitje willen smeren en dat het alsnog breekt. Nooit een onbekend telefoonnummer opnemen. Mijn manier van leven is me schuldig voelen na het doodslaan van een mug. Iedere avond bang zijn voor inbrekers. En mijn leven willen geven voor mijn gezin.

Maar mijn manier van leven is vanzelfsprekend niet de manier van leven van een Mark Rutte of een Halbe Zijlstra. Ik heb weinig met macht en ik heb nog minder met mensen die een soort schijnsaamhorigheid denken te kunnen verspreiden. Schaamhorigheid. Een hartje van uitgedroogd plakband. De mensen die de gaten in het schip hebben gemaakt, zijn steevast van mening dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten.

Onze? Manier? Van? Leven? Onze manier van leven bestaat voor een groot gedeelte uit maniertjes die ervoor moeten zorgen dat het lijkt alsof we een manier van leven hebben. Het moet aantonen dat we verder zijn dan de mensen met een andere manier van leven. Maar we doen maar wat. Iedereen doet maar wat.

Onze manier van leven is aanmodderen. We lenen geld om dingen te kopen die we niet nodig hebben. We willen niet ouder worden, maar we willen ook niet sterven.

Onze manier van leven is de ongemanierdheid verbergen.
Onze manier van leven is met mes en vork eten, van het bord van iemand anders.
Onze manier van leven is meer televisiezenders dan dromen hebben.
Onze manier van leven bestaat niet.

Reageren? james@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.