Lezersbrief

'De populier is op een goede plaats helemaal niet gevaarlijk'

De Gemeente Amsterdam gaat Canadese populieren kappen. Arend Wakker betoogt dat de populier helemaal geen gevaarlijke boom is, maar er wel een goede plaats voor moet worden gevonden.

De gevaarlijke populier moet worden gekapt vanwege haar zware, vallende takken. Beeld Marcel Antonisse/ANP
De gevaarlijke populier moet worden gekapt vanwege haar zware, vallende takken.Beeld Marcel Antonisse/ANP

En weer gaat de gemeente bomen kappen. Nu zijn het weer de Canadese populieren die het verbruid hebben (Het Parool, zaterdag).

Natuurlijk leveren bomen soms gevaar op en daar moet de gemeente tegen optreden, maar parken en boomsingels honderd procent gevaarloos maken kan niet.

Juist Canadese populieren zijn bijzonder waardevol, in ecologisch opzicht en in esthetisch opzicht. Oudere en dikke populieren met stervend hout en zware schorsplanten zijn een waardevol element voor insecten en vogels. En met zijn vele groen koelt zo'n populier de stad en zuivert die de lucht. Bovendien zijn het in onze Amsterdamse parken de grootste, hoogste en mooiste bomen.

Gevaren kunnen soms bedwongen worden door selectieve snoei van zware takken, boven bijvoorbeeld fietspaden.

En waarom ze niet herplant kunnen worden, is helemaal onduidelijk. Er zijn tal van plekken waar 'gevaarloze' herplant mogelijk is. Zoals langs sloten achteraf, aan de publieksluwe kant van boomsingels of midden in boomgroepen in parken.

Kortom, de populier is helemaal geen gevaarlijke boom, maar we moeten er wel een goede plaats voor vinden in de stad. En dan vormen zij zelfs een sieraad voor Amsterdam - en nog een nuttig sieraad ook.

Helaas kunnen wij met zulke grieven nauwelijks bij de gemeente terecht. Ervaring heeft mij, en vele anderen, geleerd dat pogingen tot inspraak en pogingen om als betrokken, geïnformeerde burger mee te denken, vrijwel altijd tot niets leiden.

Op groen gebied handelt de gemeente Amsterdam vooral op eigen houtje en de burger heeft het nakijken. Hier ligt een grote uitdaging voor ons nog nieuwe en groene(!) stadsbestuur. We moeten er samen toch wat moois van kunnen maken.

Arend Wakker, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden