Column

De paus zegt het zelf: we zijn al in oorlog

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

En toch spreekt Donald Trump de taal van 'de gewone man,' zoals dat vroeger heette. Geen kapsones, niet correct, nu eens vuilbekkerij, dan weer streetwise.

Hij is wellicht in alles het ­tegendeel van Obama, wiens redevoeringen werden gezien als vuurpijlen die de hemel verlichtten. Een moderne ­Cicero, al ging dat middels Jon Favreau, Obama's speechschrijver.

Obama wás de man van het volk. Trump niet. Zo'n tegenstrijdigheid die de verwarring van deze tijd onderstreept.

Het verbaasde mij dan ook niet dat op de Democratische conventie Obama de Republikein Reagan met instemming citeerde - om Trump te bestrijden.

Reagan, over wie we destijds hetzelfde beweerden als men nu over Trump zegt: "Als hij maar geen president wordt..."

Gisteren hoorde ik de Heilige Vader trouwens zeggen: "We moeten niet bang zijn de waarheid te zeggen: de wereld is in oorlog omdat ze de vrede verloren heeft."

Een paus die zegt dat we in oorlog zijn! Als Wilders dat zegt, vordert bij wijze van spreken de publieke omroep zendtijd om dat door een elftal opiniërende cabaretiers en een cohort D'66ers te laten ­tegenspreken. Maar nu zegt de paus het. De huidige paus, die onder de protestants-christelijke VU-studenten 'de populairste mens op aarde' is.

Ik heb de omkeringen al eens vaker vastgesteld, en voor mij is het begonnen toen de VVD met de PvdA samenging.

Wat betekent liberalisme nog, en wat sociaal-democratie?

Soms snap ik net zo veel van democratie als Erdogan. Niks dus. Want ik vind Erdogan geen ­democraat, maar Rutte vindt dat wel.

Door al die tegenstrijdig­heden staat onze moraal tegenwoordig met zijn voeten op het plafond.

Als je een half jaar geleden op je werk zei dat je PVV ging stemmen, was je een 'rafara' (racist, fascist en randdebiel) en kon je vrezen voor ontslag, tegenwoordig vertelt de baas zelf dat hij Fleur Agema zo verstandig vindt.

En tegelijkertijd zegt hij dat hij toch op Hillary zou stemmen, omdat hij bang is dat een stem voor Trump een 'oorlog' dichterbij brengt.
Maar we zijn al in oorlog. De paus zegt het zelf. En Hollande ook. Merkel weer niet.

Ach, wat maakt het uit. We hoeven niet bang te zijn voor een aanslag, lees ik, al vindt er elke dag om de hoek één plaats.

Onder normale mensen vind je tegenwoordig de verwardste terroristen.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden