Column

De Partij voor de Dieren kan een cruciale rol gaan spelen

Michiel Couzy. Beeld Wolff

Die Johnas van Lammeren moeten we goed in de gaten houden. Hij kon de komende maanden nog wel eens een belangrijke rol gaan spelen in de Amsterdamse politiek.

De lijsttrekker van de Partij voor de Dieren is nu al in staat de politieke agenda van Amsterdam voor een belangrijk deel te bepalen.

En dat is knap voor een eenmansfractie.

Een korte inventarisatie van zijn winteroffensief: deze week debatteerde de raad over het inperken van vuurwerk, een initiatiefvoorstel van Partij voor de Dieren. Daarnaast kwam een stop op levende kerststallen aan de orde, de strijd tegen Amsterdams plastic in zee en vorige week zorgde hij ervoor dat de stad zich hard maakt voor statiegeld.

En dan had de partij al voor elkaar gekregen dat Amsterdam de ja/ja-sticker invoert tegen de overvloed aan reclamedrukwerk en dat het oplaten van ballonnen bij evenementen is verboden.

Het mooie is dat Van Lammeren met zijn voorstellen laveert tussen superlokale onderwerpen als rondslingerende lampionnen bij de Sloterplas en landelijke discussies als het vuurwerkverbod en zelfs globale issues als de plasticsoep.

Partij voor de Dieren is geen one-issuepartij. Van Lammeren doet mee aan debatten over, pak hem beet, erfpacht, woningbouw en tweedeling. De spotlights zoekt hij met de belangrijkste thema's van zijn partij: dier en milieu.

Zo stemt hij consequent tegen elk voorstel om te bouwen in groen en stapt hij dan altijd even naar het spreekgestoelte om dat te benadrukken.

Met dit geluid probeert hij zich te onderscheiden van GroenLinks en, in mindere mate, D66, die zich ook laten voorstaan op duurzaamheid. Op die manier kan hij straks bij de verkiezingen een rol spelen in de verwachte tweestrijd tussen D66 en GroenLinks om de eerste plek in Amsterdam: van wie pakt hij de meeste stemmen af?

Bij de Tweede Kamerverkiezingen eerder dit jaar was Partij voor de Dieren goed voor zo'n 6 procent van de Amsterdamse stemmen, bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Dat zou goed zijn voor 2 tot 3 zetels in de gemeenteraad.

Daarmee wint Partij voor de Dieren ook in Amsterdam, maar blijft ze een kleintje in de Stopera. Desalniettemin kan Van Lammeren met zo'n uitslag een cruciale rol gaan spelen in de vorming van een nieuw college, met, wie weet, Van Lammeren als de nieuwe wethouder Dierenwelzijn.

De partij zal profiteren van de versnippering van de Amsterdamse politiek door de entree van Denk, Forum voor Democratie en Bij1 van Sylvana Simons. De nieuwkomers zullen geen stemmen afsnoepen van Partij voor de Dieren, maar wel van andere partijen.

Misschien dat de ouderenpartijen nog een zetel behouden en dat het CDA, met hulp van de anti-erfpachters, standhoudt. Dan hebben we 11 in plaats van 8 fracties in de raad.

Het zou zomaar kunnen dat een coalitie van 4 partijen nodig is voor een veilige meerderheid. Als GroenLinks dan de leiding neemt als grootste partij, kan die al snel uitkomen bij Partij voor de Dieren, weliswaar een concurrent, maar ook een partij met veel gedeelde standpunten. Dat zou ook kunnen gebeuren als D66 aan zet is, in de wetenschap dat die niet snel kiest voor Denk, Bij1, Forum voor Democratie of een ouderenpartij.

De partijen kennen Van Lammeren goed, hij draait lang mee. Hij kan radicaal zijn op het gebied van milieu en dier, maar voor het overige valt best met hem te werken.

Het is maar een theorie, de verkiezingen zijn nog niet te peilen, maar nogmaals: die Van Lammeren moeten we goed in de gaten houden.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden