PlusRepubliek Amsterdam

De oppositie begint het vak te leren

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Oppositie voeren is een vak en de Amsterdamse gemeenteraad krijgt dat langzaam maar zeker in de vingers. Lang kon de coalitie van GroenLinks, D66, SP en PvdA achterover leunen, omdat de oppositie te onervaren en te verdeeld is om een vuist te maken.

Dit verandert.

Vorige week richtte de voltallige oppositie, van Forum voor Democratie tot Bij1, met succes de pijlen op GroenLinks-wethouder Touria Meliani, die ernstig verzwakt uit de strijd kwam.

Dit debat over de vertrekpremie van voormalig gemeentesecretaris Arjan van Gils is nog lang niet voorbij, omdat er telkens weer nieuwe feiten boven tafel komen. Een feest voor de oppositie.

Deze week boekten oppositiepartijen Denk, ChristenUnie en Bij1 een groot succes. Ze zitten iets langer dan een jaar in de gemeenteraad maar hebben nu al afgedwongen dat Amsterdam excuses gaat aanbieden voor het slavernijverleden, een belangrijk onderwerp voor deze oppositiepartijen.

Dat ze steun krijgen van de coalitiepartijen maakt hun zaak nog sterker en niet meer te negeren door het gemeentebestuur.

Oppositie voeren is bondjes sluiten en wrijven waar het zeer doet bij de coalitie: onderlinge tegenstellingen uitvergroten. Stoken in een huwelijk.

Dat leek makkelijker bij het vorig college, waarin tegenpolen VVD en SP dagelijks hun tegenstellingen moesten overbruggen, maar ook in het huidige, progressieve gemeentebestuur liggen kansen. D66, met haar wereldse kijk op zaken en de volkse SP liggen op papier ver genoeg uit elkaar om een flinke wig te kunnen drijven.

De tegenstellingen worden zichtbaar. D66-wethouder Udo Kock, de enige echte liberaal in het college, begint langzaam af te drijven. Als gepromoveerd econoom, die eerder werkte bij de Wereldbank en IMF, is Kock sowieso een opvallende verschijning tussen Domela Nieuwenhuis-dweper Rutger Groot Wassink en Laurens – meer sociale huur – Ivens. Daar valt voor de oppositie iets te halen.

Zo lijkt Kock afstand te nemen van het standpunt dat groei van Schiphol onwenselijk is, zoals vastgelegd in het coalitieakkoord. De wens van onder meer GroenLinks om de groei van Schiphol tegen te houden met juridische procedures, drijft Kock tot woede. De kans dat hij dit gaat doen is nul, zo liet hij weten op AT5. Groei is wat hem betreft juist goed. Reden voor Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) om een spoeddebat aan te vragen.

De VVD probeert ook de tegenstellingen tussen Kock en de rest te vergroten. De D66-wethouder zei tegen deze krant dat de stad meer koopwoningen nodig heeft om gezinnen te behouden. VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé, nooit te beroerd om een potje politiek te worstelen met de coalitie, diende direct vragen in: hoeveel koopwoningen precies, meneer de wethouder? Naoum Néhmé weet ook dat de roep van Kock om meer koopwoningen indruist tegen de wens van GroenLinks, PvdA en met name de SP om in te zetten op sociale woningbouw.

De bezuinigingen op de mantelzorg liggen ook gevoelig. Het college wil de cadeaubon voor mantelzorgers afschaffen. Dat is, zacht gezegd, een bezuiniging met een slechte pr.

De oppositie zal tijdens de volgende raadsvergadering vragen om deze bezuiniging te schrappen. In plaats daarvan zou het college de plannen voor een nieuwe bibliotheek op de Zuidas in de prullenbak moeten gooien.

De coalitiepartijen zullen kleur moeten bekennen. Ook zij zitten in hun maag met deze bezuiniging. Met name voor de SP is het niet te verteren dat wel miljoenen gaan naar een bieb in een miljonairswijk, maar niet naar mantelzorg.

Als de oppositie dit slim speelt en samen optrekt, kan ze het de coalitie nog erg moeilijk maken in de laatste weken voor het reces.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden