Opinie

'De onderwijsbestuurder komt niet van Mars'

Het beeld dat Rik Seveke donderdag in een opiniestuk in Het Parool schetste van onderwijsbestuurders raakt kant noch wal, vindt briefschrijver Herbert de Bruijne.

'Ik ben vorige maand nog te gast geweest bij het onderwijsdebat in De Balie. Een bijeenkomst die naar mijn idee qua opzet weinig heeft bijgedragen aan het maatschappelijke debat over het primair onderwijs en de actuele dilemma's.' Beeld anp
'Ik ben vorige maand nog te gast geweest bij het onderwijsdebat in De Balie. Een bijeenkomst die naar mijn idee qua opzet weinig heeft bijgedragen aan het maatschappelijke debat over het primair onderwijs en de actuele dilemma's.'Beeld anp

Rik Seveke, programmamaker onderwijs van De Balie, beschrijft in Het Parool van donderdag de rol van onderwijsbestuurders anno 2015. Hij typeert hen als mensen die op hun portemonnee zitten, die elke vernieuwing tegenhouden en met hun rug naar de samenleving staan.

Ik ben een groot voorstander van een open gesprek met ouders, leraren, directeuren, politici, vakbonden en programmamakers over vernieuwing en verbetering van het onderwijs. Ik heb dat in de afgelopen 25 jaar als leraar, schoolleider en onderwijsbestuurder dagelijks gedaan en herken mij dan ook totaal niet in het beeld dat hij schetst. Ik verbaas mij erover dat hij in zijn artikel niet één concreet voorbeeld beschrijft en éigenlijk niet verder komt dan 'een veel gehoorde klacht is ...'

Van horen zeggen
Als onderwijsbestuurder kom ik bijna dagelijks op scholen en spreek ik veel ouders. Daarnaast neem ik regelmatig deel aan publieke onderwijsbijeenkomsten. Ik ben de heer Seveke daar voor zover ik weet nog nooit tegengekomen.

Ook bij openbare avonden van gemeenschappelijke medezeggenschapsraden of symposia voor leraren, ouders en bestuurders heb ik hem nooit gezien net zo min als bij de openbare stakeholdersbijeenkomsten voor het openbaar onderwijs. Dus ik vraag mij serieus af waar de heer Seveke zijn kennis en ervaring vandaan heeft gehaald. Zou het enkel van horen zeggen zijn?

Ik ben vorige maand nog te gast geweest bij het onderwijsdebat in De Balie. Een bijeenkomst die naar mijn idee qua opzet weinig heeft bijgedragen aan het maatschappelijke debat over het primair onderwijs en de actuele dilemma's. Dat lag volgens mij en veel andere gasten die avond niet aan de panelleden (bestuurders, schoolleiders en ouders), maar aan de matige voorbereiding en vraagstelling van de programmamaker. Ik zie dan ook uit naar een goed voorbereid openbaar debat met de heer Seveke over de rol van schoolbestuurders primair onderwijs in onze samenleving. Ik ga ervan uit dat hij na afloop zijn mening over onderwijsbestuurders anno 2015 kan bijstellen.

Wilt u reageren? Scroll naar beneden om een reactie te plaatsen.

Herbert de Bruijne Beeld Jean-Pierre Jans
Herbert de BruijneBeeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden