Han Lips

De NOS was bij een dansschool - laat die LuckyTV maar komen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: de verkiezingen bij de NOS.

Han Lips

Het was verkiezingsavond maar omdat we in Nederland nog steeds met een potlood stemmen, moest de NOS bij Nederland Kiest de avond vooral vullen met prognoses en reportages voordat de werkelijke uitslagen binnenkwamen.

Dan kan je nog zo'n mooi digitaal scherm neerzetten met een strak geklede Dionne Stax ervoor; pas na twee uur komt de eerste uitslag door - die van Schiermonnikoog.

Gelukkig had de NOS geleerd van eerdere verkiezingsavonden en maakten ze het iets spannender door om de tien minuten met een nieuwe exitpoll te komen, voorafgegaan door een minireportage uit de betreffende stad.

Dat pakte aardig uit, al gebruikten de verliezers in interviews steevast de dooddoener 'het is nog maar een exitpoll'.

Om het nog spannender te maken, hadden ze naar Weert - 'de gewoonste gemeente van Nederland' - druktemaker Joris van Poppel gestuurd, de Pierre Wind van de NOS.

Deze razende reporter liet de kijkers zien wat er daar met de stemmen voor het referendum gebeurde: die lagen bijeengeveegd in een hoek van de kamer te wachten om ooit te worden geteld.

In Utrecht waren intussen een aantal studenten de ook al op de vloer bijeen geveegde stemmen aan het tellen met behulp van een iPad en ook dat vond Lips er niet betrouwbaarder uitzien dan een stemcomputer.

Echt hilarisch was de reportage van Martijn Bink die in een dansschool in Alphen aan den Rijn aan de dansende Alphenaren vroeg waarom ze niet thuis naar de verkiezingen zaten te kijken.

Waarschijnlijk omdat ze al wisten dat het toch niet spannender zou worden dan het strakke pak van Dionne Stax.

Lips voelde bij Binks reportage alweer een Lucky TV aankomen: 'Ook werken bij de NOS?'

Reageren? hanlips@parool.nl

Volg de verkiezingen

Volg de verkiezingenAmsterdam ging woensdag naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen. Ook is het referendum gehouden over de wiv. In dit blog blijf je op de hoogte van de uitslag en reacties.

Like Amsterdam Kiest op Facebook om ook na woensdag niets te missen van de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden