Han Lips

De NOS is op zijn best in tijden van nationale rouw

Kinderen leggen bloemen neer tijdens de nationale herdenking van de slachtoffers van de MH17 vliegramp in de RAI. Beeld anp
Kinderen leggen bloemen neer tijdens de nationale herdenking van de slachtoffers van de MH17 vliegramp in de RAI.Beeld anp

In tijden van nationale rouw is de NOS op zijn best. Deze wonderlijke observatie deed ik toen ik gisteravond om 19.15 uur naar de herhaling keek van de herdenkingsbijeenkomst van de MH17-slachtoffers in de RAI. 's Middags had ik ook al gekeken, maar ik kreeg toen zo'n brok in mijn keel dat ik ermee ophield. 's Avonds ging het iets beter.

Terwijl de camera's over de bloemen en kaarsen zweefden, de shots behoedzaam werden afgewisseld en Maxima's traan slechts kort in beeld kwam, wist ik waarom dit werkte. Niemand was ingehuurd om de boel van commentaar te voorzien. Maartje van Weegen was het anker dat de 1600 nabestaanden en genodigden door de emotionele middag loodste, maar verder bemoeide geen enkele mediastem zich met wat er gebeurde. En dat was prachtig.

De nabestaanden spraken. De namen van de slachtoffers en hun leeftijd klonken. Marco Borsato en Glennis Grace zongen - en niemand die zei: wat een mooi lied, of: wat invoelend gekeken.

Pas toen het afgelopen was, kwam weer de ruis. Op de radio hadden ze het over het ontroerendste moment en lieten ze dat horen, voorzien van commentaar. DWDD toonde het fragment nog even, om daarna op een filmpje over kunstgras over te gaan.

Al dat lawaai was nergens voor nodig, want de dertienjarige Gita Wiegel had het helemaal alleen, ingetogen en zonder voice-over, het allermooist gezegd. Ze miste haar moeder, die haar alles was.

Han Lips is tv-criticus bij Het Parool. Contact: hanlips@parool.nl

Wil je reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden