Wondimu Gebre Woldeaarggiye. Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre Woldeaarggiye.Beeld Artur Krynicki

De Nijl en de koude oorlog van Afrika

PlusWondimu Gebre Woldeaarggiye

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Sommige kwesties komen nooit tot een goed einde. De Nijl, hier bekend als ‘die grote rivier in Afrika’, wordt door mij geassocieerd met zo’n eindeloze kwestie. De koude oorlog van Afrika: waarom profiteren alleen Egypte en Soedan van de Nijl en andere landen niet?

Al duizenden jaren is de Nijl voor Egypte – en in mindere mate Soedan – een zegen. Ruim 90 procent van het water in Egypte komt van de Nijl. Niet voor niets zeggen Egyptenaren dan ook: ‘Zonder Nijl is er geen Egypte.’

Egypte en Ethiopië hebben het al jaren met elkaar aan de stok over het gebruik van het water van de Blauwe Nijl. Deze begint in Ethiopië, vloeit in Soedan samen met de Witte Nijl, vervolgt haar weg als Nijl naar Egypte en mondt uiteindelijk uit in de ­Middellandse Zee.

De laatste tien jaar probeert Ethiopië, de belangrijkste bron van de rivier, ook van de Nijl te profiteren. Er worden dammen gebouwd om elektriciteit op te wekken en die ambitie leidt tot grote spanningen: Egypte wil elke onderbreking van de watertoevoer tegenhouden, omdat de bouw van een dam in Ethiopië het water naar Egypte tegenhoudt en zodoende ‘een ernstige bedreiging vormt voor de waterveiligheid van Egypte’.

Dit conflict wordt aangepakt zoals dat meestal gaat in Afrika: er wordt gepraat (en soms ook gedreigd), er wordt vergaderd en nog meer vergaderd, er komt inmenging uit het Westen, de president van Amerika roept ook nog wat en uiteindelijk gebeurt er niets.

Intussen bouwt Ethiopië gestaag door, zoals dat gaat bij eindeloze conflicten. Er is nu eenmaal een groot elektriciteitstekort, dus die dam moet er komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden