Column

'De moderne haat is een gek iets'

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (35) probeert in Het Parool van maandag, woensdag en vrijdag iets van het leven te begrijpen.

James Worthy Beeld Agata Nowicka

Mijn zoon zit in de 'waarom'-fase. Alles is waarom. Mijn vrouw en ik zitten al maanden vast in het drijfzand van zijn eindeloze nieuwsgierigheid.

"Waarom moet ik altijd slapen?" vroeg hij gisteravond.
"Dat is gezond."

"Waarom?"
"Daar word je sterk van."

"Waarom?"
"Je moet sterk zijn in deze wereld."

"Waarom?"
"De mensheid is hard, nagenoeg versteend, dus jij moet zo heel af en toe harder dan steen zijn."

"Waarom?"
"Ik wil gewoon dat je nu gaat slapen en dat je morgenochtend ontwaakt met een kogelwerende olifantenhuid. Dat je rompertje plaats heeft gemaakt voor een maliënkolder."

"Waarom?"
"Je bent een kwart Engelse, kwart Nederlandse halve Surinamer die op een Marokkaan lijkt. Daarom."

"Waarom?"
"Als pappa een drogisterij binnenloopt, ziet de vrouw achter de kassa een klant. Als jij over vijftien jaar een drogisterij binnenloopt, ziet die vrouw iemand die flesjes aftershave komt stelen."

"Waarom?"
"Sommige mensen zijn de vooroordelen die ze hebben als waarheid gaan zien."

"Waarom?"
"Ik weet het niet, maar het hebben van een vooroordeel is in feite gewoon een erfelijke aandoening."

"Waarom?"
"Zoals sommige bedrijven giftig grondwater in de Nederlandse bodem pompen, zo pompen veel volwassenen vooroordelen in onbedorven kinderen."

"Waarom?"
"Ik vind het goed dat je nu al, je bent nog niet eens drie jaar oud, zo enthousiast doorvraagt. Je moet nooit genoegen nemen met de halve waarheid."

"Waarom?"
"Want dat is wat volwassen worden is. Je verliest je verwondering, je stopt met doorvragen en daarna lieg je elke dag tegen jezelf dat alles supergoed gaat. Niemand wordt ooit écht volwassen, we leren alleen beter liegen."

"Waarom?"
"Omdat we als kind al worden omringd door leugens. Zo las ik laatst een artikel op de site van de EO waarin een tiener vertelde over zijn liefde voor zelfbevrediging, maar hij praatte erover alsof hij ziek was. Alsof hij niet deugde. Heel veel kinderen hebben dat artikel gelezen en die denken nu dat zelfbevrediging iets slechts is. Alsof zelfliefde en het ontdekken van je eigen lichaam een satanisch ritueel is."

"Waarom?"
"Precies. Mensen moeten wat vaker het woord 'waarom' gebruiken. Als je het niet met iemand eens bent, hoef je zijn of haar mening niet gelijk met de grond gelijk te maken, nee, vraag gewoon waarom dat zijn of haar mening is."

"Waarom?"
"Je ziet steeds meer haat en de moderne haat is een gek iets. Als de haat die je voor iemand voelt je lelijker maakt dan de persoon die je haat, is haat niets meer dan een soort zelfverminking."

"Waarom?"
"Ga nu maar slapen, stinkerd."

"Waarom?"
"Omdat in dromenland iedereen gelijk is."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden