Opinie

'De methode van supernanny Jo Frost werkt juist heel goed'

Onlangs werd er in Het Parool kritiek geuit op de opvoedmethode van Jo Frost. Ria Logtenberg, socioloog en moeder, schrijft in een ingezonden brief dat ze juist veel baat heeft bij de tips en trucs van de tv-nanny.

Ria Logtenberg
Tv-nanny Jo Frost is in Nederland bekend door het programma Eerste Hulp bij Opvoeden Beeld Nick van Ormondt
Tv-nanny Jo Frost is in Nederland bekend door het programma Eerste Hulp bij OpvoedenBeeld Nick van Ormondt

Na de opvoedkundige tik is de time-out op zijn retour, volgens Het Parool van 14 maart. Deze methode, gepromoot door 'supernanny' Jo Frost, zou kinderen liefde onthouden en hen conditioneren als de honden van Pavlov.

In het artikel wordt de methode echter compleet uit zijn verband gerukt. Het is slechts één stap in een reeks: eerst waarschuwen, dan een waarschuwing met dreiging met een time-out, en dan pas wordt de daad bij het woord gevoegd. De time-out duurt even veel minuten als het kind oud is. Na afloop kom je terug op het gedrag en maak je het met een hug weer goed.

Als alleenstaande moeder zonder echt verstand van kinderen (zoals de meeste ouders, toch?) heb ik vaak naar Jo Frost gekeken en opvoedboeken verslonden. Het helpt mij op mijzelf en mijn kind te reflecteren.

Doorbreken van negatieve patronen
Het mooie van de Nanny vind ik de manier waarop zij negatieve patronen herkent en doorbreekt. Daarnaast focust zij op structuur - waardoor ruimte ontstaat voor positieve aandacht. Ook wordt altijd verteld waarom de straf wordt gegeven. Zelf laat ik het mijn kind navertellen, om te checken of hij het écht begrijpt.

Ooit las ik over een ouder die alleen maar dreigde met een straf die zij ook écht zou willen uitvoeren. Dat vond ik een mooie uitdaging en ben ik ook gaan doen. Eigenlijk zijn het geen straffen, maar 'consequenties'. Bijvoorbeeld tijdens het fietsen: 'Als je niet luistert, zet ik je fiets op slot en ga je achterop.' 'Als je je helm niet opzet, mag je niet zelf fietsen.'

Hier zit ook een keuze in en een link met het gedrag. De consequentie is direct uitvoerbaar en niet 'gemeen'. Je hoeft maar een paar keer de daad bij het woord te voegen en het is duidelijk dat je geen loze dreigementen uit. Het is handig op voorhand te bedenken hoe je kunt reageren op ongewenst gedrag.

Laatste redmiddel
Als je niets kunt verzinnen, is zo'n time-out een prima laatste redmiddel. En natuurlijk moet je achterhalen wat de reden van (wan)gedrag is. Is het omdat het kind te moe is? Dan is er maar één oplossing: naar bed. Is het om zijn zin door te drukken? Of om te laten zien hoe hard hij kan fietsen? Dan is het zaak om duidelijk te zijn én uitleg te geven en een alternatief te bieden.

Volgens mij doet de Nanny dit allemaal en ik heb de indruk dat zij de gezinnen achterlaat met minder gedoe, meer plezier in het opvoeden en meer time-in: tijd voor liefde.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden