Wondimu Gebre Woldeaarggiye Beeld Artur Krynicki
Wondimu Gebre WoldeaarggiyeBeeld Artur Krynicki

De meeste Ethiopische vaders zijn serieuze vaders

PlusWondimu Gebre Woldeaarggiye

Wondimu Gebre Woldeaarggiye

Door vaderdag moest ik de afgelopen dagen denken aan vaders. Hun rol en positie verschillen nogal per land – zeker als ik een vergelijking maak tussen mijn geboorteland Ethiopië en Nederland.

In Ethiopië is de vader in de meeste huishoudens de leider. Het hele land wordt beheerst door vaderfiguren; binnen het gezin, binnen de gemeenschappen en op landelijk niveau. Ethiopische kinderen weten al sinds hun peutertijd: de ‘abat’, ‘abeba’ of ‘baba’ spreek je niet tegen.

Een vader is naar mijn idee synoniem met onvoorwaardelijke liefde. Een held, die steun biedt en er altijd is. Door mijn ­ver­huizing naar Nederland heb ik nu twee vaders: mijn biologische vader op grote afstand en mijn Nederlandse vader, de man binnen het gezin dat mij heeft op­genomen als extra familielid.

Mijn biologische vader is, net als de meeste Ethiopische vaders, een serieuze vader. Hij richt zich vol overgave op het welzijn van zijn kinderen, op hun ontwikkeling en het versterken van ons gevoel van eigenwaarde. Hij gelooft in hard werken en vrijheid en gaf me de ruimte mijn eigen weg te gaan – al wees hij me erop dat tussen droom en werkelijkheid een grote kloof zit.

Mijn Nederlandse vader leert mij de weg in Nederland, op een losse manier. Ik ontmoette hem via zijn lieve vrouw, die mij eerst taalles gaf, en meteen viel op dat hier echtgenoten en gezinsleden op gelijke voet met elkaar omgaan. Als ik met mijn Nederlandse gezin ben, wordt er veel gelachen en gepraat. Hiërarchie lijkt geen rol te spelen.

Mijn Nederlandse vader is niet van het veroordelen of de wil opleggen. Hij stuurt bij en adviseert en is gelukkig als ik dat ook ben en bezorgd als dat niet zo is.

Vanzelfsprekend mis ik mijn familie in Ethiopië heel erg. Het is een offer dat ik moest brengen om hier een veilig bestaan te kunnen opbouwen. Mijn Nederlandse vader en moeder zorgen ervoor dat die pijn nooit gaat overheersen. Hun liefde geeft mij de energie om in Nederland het geluk aan mijn zijde te krijgen. Ik voel me op veel dagen al echt een vrolijke Amsterdammer.

Wondimu Gebre Woldeaarggiye kwam in 2015 als vluchteling van Ethiopië naar Nederland. Wekelijks vertelt hij over zijn leven in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden