Han Lips

De man rook direct: dit zijn hoofden uit het Amsterdamse lab

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Medialogica.

Han Lips
Medialogica Beeld NPO 2
MedialogicaBeeld NPO 2

Alweer een fijne aflevering van Medialogica. Voor de aflevering van dinsdagavond waren de journalistieke speurders dertig jaar terug­gereisd in de tijd om de geruchtmakende hoofdenaffaire van KRO's Brandpunt nog eens uit te pluizen.

De gezaghebbende actualiteitenrubriek meende in 1989 een klapper te hebben gemaakt met een reportage van de hand van Willibrord Frequin over de handel in lichaamsdelen van overleden mensen.

In een Amsterdamse hotelkamer waren de razende reporter vijf geprepareerde hoofden aangeboden.

Frequin was de hoofden op het spoor gekomen tijdens het maken van een andere onthullende reportage over een xtc-laboratorium.

Later werd duidelijk dat de machine geen xtc-pillen uitspuwde, maar vitaminepillen. De laborant met gasmasker die met verdraaide stem tekst en uitleg gaf over zijn duistere praktijk werd later herkend als de geluidsman van de tv-ploeg.

De tipgever voor dit onderwerp, een hoofdstedelijke crimineel met de bijnaam Rooie Ron, vertelde Frequin dat hij ook aan mensenhoofden kon komen.

De politie stelde later vast dat de eigenaar van de hoofden ook de eigenaar van het xtc-lab was, een kwibus die de hoofden tijdens de verhuizing van het Amsterdams anatomisch laboratorium had achterovergedrukt.

Medialogica spoorde echter ook de preparateur op die indertijd door de KRO was gevraagd te komen kijken naar de hoofden. De man had meteen geroken dat ze uit het Amsterdamse lab afkomstig waren, maar had dat niet durven zeggen, uit angst voor zijn meerderen.

Dus ging Brandpunt nat, ook omdat de handelaar in de reportage vertelde dat de lichaamsdelen onder meer gebruikt werden voor bizarre seks, iets waarvan Frequin ter plekke opmerkte dat hij dat walgelijk vond.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden