De Linkse Drie zoeken ook in Amsterdam samen de pijn

Michiel Couzy
Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Linkse samenwerking is helemaal in. Het is geen toeval dat in Den Haag én in de Amsterdamse gemeenteraad in korte tijd grote liefde is opgebloeid tussen de PvdA, GroenLinks en de SP.

Het linkse blok is in de Tweede Kamer gereduceerd tot 37 zetels. Dan moet je de krachten bundelen om nog een rol te kunnen spelen. Dus presenteerden de Linkse Drie alternatieve plannen in de Tweede Kamer en leidden het protest tegen de btw-­verhoging en bezuinigingen op de wijkverpleging.

Met 22 van de 45 zetels staat links er in Amsterdam beter voor. De steun van een eenmansfractie is genoeg om plannen door de raad te krijgen. Het linkse geluid haalt in de Stopera nog best een goed volume.

Maar ook hier trekken de drie partijen samen op, onder meer met het manifest tegen het 'waardeloze' regeerakkoord.

Op initiatief van diezelfde drie partijen buigt de gemeenteraad zich komende week over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Een gevoelige kwestie, weer actueel door het regeerakkoord.

De Amsterdamse gemeenteraad én burgemeester Eberhard van der Laan hebben vorig jaar een rode lijn getrokken: in Amsterdam slaapt niemand op straat. Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen overnachten in een zogeheten bed-bad-brood-opvang. Ook als zij niet mee­werken aan hun terugkeer naar ­eigen land, zijn ze 's nachts welkom.

Het nieuwe kabinet wil deze opvang beperken. Wie niet meewerkt aan terugkeer mag na twee weken niet meer overnachten in de opvang.

Daar gaat de rode lijn. De linkse partijen willen nu dat Amsterdam duidelijk uitspreekt dat hier niemand op straat zal slapen, in weerwil van het regeerakkoord. Dan maar een dikke middelvinger naar het kabinet, toch al niet geliefd bij SP, PvdA en GroenLinks.

Amsterdam is Amsterdam, nietwaar?

Interessant in deze discussie is de positie van D66. De grootste partij in Amsterdam was eerder voorvechter van de rode lijn en wilde zelfs verder gaan: uitgeprocedeerden mogen best overdag in de opvang verblijven, als ze maar helpen met klusjes.

De Linkse Drie proberen met dit debat D66 in een onmogelijke positie te drukken: óf de partij neemt afstand van het eigen kabinet, óf D66 laat haar standpunt los dat niemand hier op straat slaapt.

Slim gespeeld van links, ik ben benieuwd hoe D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig zich hieruit redt. Hij kan tijd rekken en wachten tot het kabinet de plannen heeft uitgewerkt, maar uiteindelijk zal zijn partij kleur moeten bekennen.

Zo lijken de linkse partijen de zwakke plek van D66 te hebben gevonden; die zit als progressieve partij in een conservatief ­kabinet. Het is in dit licht ook niet verwonderlijk dat Alexander Pechtold deze week in de Kamer flink werd aangepakt door diezelfde linkse partijen: de spagaat van D66 moet pijn gaan doen.

Zo zullen de linkse partijen ook in Amsterdam D66 blijven zoeken. Met name GroenLinks profiteert hiervan, want die partij is de grote concurrent van D66 bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Belangrijke troost voor D66: de demografische ontwikkelingen in Amsterdam zitten mee. De oprukkende gentrificatie zorgt voor een grotere natuurlijke achterban voor D66. Die heeft over het algemeen weinig oog voor een linkse samenwerking.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden