Lezersbrief

'De Lairessestraat staat een verkeersinfarct te wachten'

Laten we alsjeblieft voorkomen dat er nog meer straten onbegaanbaar worden, schrijft Yvonne de Wilde in een lezersbrief.

Het Parool
null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Vanaf 2018 gaat de metro rijden, en gemeente en GVB grijpen dat aan om nog een belangrijke verkeersader dicht te gooien.

Waar men nu vastloopt in de Vijzelstraat door het afsluiten van de Munt, is het volgende verkeersinfarct te verwachten in de De Lairessestraat, door een herinrichting die gepland staat voor het voorjaar van 2017. Er komen, na eerdere herinrichtingen van bijvoorbeeld Rijnstraat, Amstelveenseweg, ook hier afgezonderde fietspaden.

Al het overige verkeer, waaronder hulpdiensten en ov, wordt gedwongen een smalle baan in het midden van de weg te delen.

Ernstig verkeershinder
Uitwijken of even uitladen is in het nieuwe ontwerp niet meer mogelijk zonder ernstige verkeershinder, ­mede door het verdwijnen van een enorm aantal parkeerplaatsen voor fietspaden en haltes van streekbus en tram 16.

Er zullen vanaf 2018 waarschijnlijk (diesel)bussen van liefst 21 meter komen die overwegend naar Station Zuid rijden, tram 16 wordt ­helemaal opgeheven door bezuinigingen bij het GVB.

Dit briljante plan is bedacht zonder burgers vooraf in de plannen te betrekken, de bestuurscommissie heeft ingestemd zonder dat bewoners ook hun fiat hebben gegeven.

De De Lairessestraat is nu een van de weinige overgebleven verkeersaders waar men de reis van en naar onze stad nog kan plannen, hulpdiensten ­halen weliswaar niet de verplichte vijftien minuten, maar blijven binnen een veilige marge.

Niet levensbedreigend
De ambulancedienst heeft al laten weten niet blij te zijn met de plannen. In de toekomst zullen theaterbezoekers met geluk de tweede helft van een voorstelling zien en mensen in problemen moeten maar hopen dat die niet levensbedreigend zijn.

Wij van de De Lairessestraat doen ons uiterste best de gemeente Amsterdam voor deze enorme dwaling te behoeden. Daarvoor is onlangs Stichting LaatdeLairesse in het leven geroepen. Vanuit deze stichting zal via diverse acties worden geprobeerd dit in stilte voorbereide, veel te dure en heilloze plan van tafel te krijgen.

Eerdere acties van de gemeente Amsterdam hebben al laten zien dat op deze wijze heringerichte straten in de praktijk niet voldoen. Laten we alsjeblieft voorkomen dat er nog meer onbegaanbaar worden.
Yvonne de Wilde, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden