Maarten Moll Beeld Agata Nowicka
Maarten MollBeeld Agata Nowicka

De laatste horde die Ajax moet nemen is een Cypriotische druivenschuur

PlusMaarten Moll

Maarten Moll

De laatste horde die door Ajax moet worden genomen om aan het kampioenenbal deel te nemen, is een druivenschuur.

Pardon, ik bedoel natuurlijk Apoel Nicosia.

Vergeef me, want altijd als ik de naam van de Cypriotische hoofdstad hoor, gaan mijn ­gedachten onmiddellijk uit naar de Zangeres zonder Naam. Vertolkster van het prachtlied Mandolinen in ­Nicosia. Kent u het nog, met die overbekende repeterende regel: Mandolinen zongen zacht in Nicosia. (Het is trouwens mandolines, maar goed.)

Dit lied zal waarschijnlijk niet in de spelersbus van Ajax worden gedraaid op de rit van het vliegveld naar het hotel. Geen idee eigenlijk of er in de spelersbus nog collectief naar muziek wordt geluisterd, maar ter verhoging van de gemeenschapszin zou het luisteren naar Mandolinen in Nicosia geen kwaad kunnen. Om blokkades en spanningen voor de wedstrijd weg te nemen.

Lekker meebrullen met deze tekstueel briljante smartlap. De druivenplukkers trokken door het land/ Andreas nam Maria bij de hand/ Ze dansten en ze dronken een paar glazen/ Maria raakte spoedig in extase/ Het werd een nacht vol hartstocht en vol vuur/ Tot aan het vroege morgenuur.

Het is ook een lied met een waarschuwing, want in het tweede (en laatste) couplet komt de wending, het drama, de tragiek.

Weer een schitterende tekst: Maar druivenplukkers trekken altijd voort/ En zoeken hun ­geluk van oord tot oord/ Maria ligt nu ’s nachts vergeefs te wachten/ Gepijnigd door wanhopige gedachten/ Andreas heeft z’n nieuwe avontuur/ ­Ergens in een druivenschuur.

Zeg maar de tweede helft ­tegen Tottenham Hotspur, dit couplet, met Lucas Moura in de rol van Andreas.

Mandolinen zongen zacht in Nicosia…

Nu zit ik verdorie al de hele dag met dat lied in mijn hoofd. Mandomandolinen in Nicosia. Jammer genoeg haalde het woord ‘druivenschuur’ De ­Dikke Van Dale niet.

m.moll@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden