Han Lips

De krenten waren al uit de Rambam-pap gevist

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Rambam undercover bij ontgroeningen.

Han Lips
Rambam Beeld NPO 3
RambamBeeld NPO 3

Lips heeft als elk nadenkend mens een bloedhekel aan corpora, disputen en alles wat ruikt naar een old boys network of een aardappel in een keel.

En nog meer aan ontgroeningen: een band opbouwen door je fysiek en psychisch te laten vernederen door ouderejaars die hun roeping als kampbeul hebben gemist - als dát je vrienden voor het leven zijn, ben je beter af in het SBS6-programma Utopia.

Gelukkig lichtte Rambam donderdag 'de hel die ontgroening heet' door met 'undercoverfeuten'. Dat veldwerk -inclusief bril met ingebouwde camera - bleek nog niet mee te vallen: binnen een dag waren er twee afgehaakt en de andere drie zaten evenmin de ontgroening uit.

Opvallend: één ervan, de blonde Anne die in Rotterdam undercover ging, haakte juist af omdat ze bang was dat ze het leuk zou gaan vinden. Rambam liet dus in elk geval niet alléén de negatieve kanten aan bod komen.

Bij de studentenvereniging van Anne zat ook Jos, en bij de mannen ging het er harder aan toe. Zo hard dat één jongen met zijn hoofd tegen een paal kwam en in het ziekenhuis belandde.

Dat werd eerst glashard door de betreffende vereniging ontkend en pas na veel aandringen halfslachtig toegegeven: "Hij had een soort van eventueel zeg maar een hersenschudding of zo." Hier sprak hopelijk niet één van onze toekomstige captains of industry.

Pas toen Rambam de verenigingen confronteerde met de beelden kwamen er obligate excuses en beloftes over diepgravende onderzoeken.

Inmiddels zijn er twee verenigingen gestraft en gaat de politiek Kamervragen stellen. Dat is een mooi resultaat van Rambam - maar Lips had na alle voorpubliciteit toch het gevoel dat de krenten door andere media al uit de pap waren gevist.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden