Lezersbrief

'De kleine crèche zit in de verdrukking'

Het voortbestaan van kleinschalige kinderdagverblijven komt in het nauw, schrijft Lucie Gooskens in deze ingezonden brief. 'Een onbedoeld effect van de nieuwe wetgeving.'

Beeld anp

Afgelopen week kregen wij, ouders van twee kinderen, vervelend nieuws: een van de twee locaties van onze kinderopvang gaat per 1 januari sluiten. Niet bij gebrek aan kinderen, maar bij gebrek aan personeel.

Door een aanstaande wetswijziging zal dit tekort aan personeel alleen maar oplopen. Het voortbestaan van kleinschalige kinderdagverblijven in Amsterdam komt hierdoor in het nauw.

Twee jaar geleden was ik voor het eerst zwanger en gingen mijn man en ik op zoek naar een geschikte kinderopvang in de Rivierenbuurt. Onze voorkeur ging uit naar kleinschalige, huiselijke opvang met vaste medewerkers voor een groep.

Daarbij hebben wij specifiek gekozen voor de zogenoemde verticale groep: kinderen van 0 tot 4 jaar zitten bij elkaar. Wij zijn enthousiast over het persoonlijke contact met de medewerkers, de schaal van de opvang en de verschillende leeftijden van de kinderen die er rondlopen.

Personeel
De vraag is echter of deze vorm van opvang nog langer kan bestaan. Er spelen namelijk twee ontwikkelingen:

Ten eerste groeit het aantal kinderen dat naar de opvang gaat: de economie trekt aan, ouders gaan meer werken. Het aantal afgestudeerde pedagogisch medewerkers groeit echter nog niet mee. Op dit moment is in de omgeving van Amsterdam niet aan (goed) personeel te komen.

Het personeel van de opvang komt voor het merendeel uit Purmerend, Almere, Haarlem. Zodra zij een baan dichter bij huis vinden, zijn ze weg. Daarnaast lukt het de opvang ook niet meer om via uitzendbureaus invalkrachten in te huren; die bureaus vissen in dezelfde lege vijver.

De tweede verandering is dat 1 januari nieuwe wetgeving ingaat. Vanaf dan wordt de beroepskracht-kindratio (BKR) één leider op drie baby's. Dat was voorheen één leider op vier. Het personeelstekort wordt hierdoor nog nijpender. Er is meer personeel nodig.

Onbedoeld
Voor onze opvang bemoeilijkt deze regelgeving het toch al moeilijke personeelsbeleid. Bij de crèche is er net een kleine geboortegolf geweest: drie baby's in de maand november erbij. Dat behoeft dus ook een personeelslid dat niet te vinden is.

Samenvattend: een onbedoeld effect van de nieuwe wetgeving is dat de kleine, huiselijke crèches nog meer in het nauw komen. Laat dit nou net de vorm van kinderopvang zijn die wij zo graag wensen voor onze kinderen. Een uitdaging voor de toekomst van Amsterdam: hoe zorg je ervoor dat deze leefbaar blijft voor gezinnen?

Lucie Gooskens, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden