Lezersbrief

‘De honger naar een volle onderbuik was niet te stillen’

Als je de afgelopen week de berichtgeving in de media leest, is Nederland er slecht aan toe, schrijft Paroollezer Achmed Majid in deze ingezonden brief.

Bloemen op de plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. Beeld ANP
Bloemen op de plek waar Bas van Wijk werd doodgeschoten.Beeld ANP

De criminaliteitscijfers dalen flink. Er worden een stuk minder mensen vermoord dan in de jaren negentig. Elke nieuwe generatie Nederlanders met een niet-westerse achtergrond doet het qua onderwijs, criminaliteit en werk steeds beter, waardoor de kloof met de autochtone Nederlanders steeds kleiner wordt.

“Maar leg dat maar eens uit aan iemand die toevallig vorige week is overvallen of iemand kent die dat pas geleden overkomen is,” zei Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), in een interview met Trouw. Van Mulligen bracht in juni een boek uit: Met ons gaat het nog altijd goed. Precies, over hoe goed het eigenlijk met Nederland gaat.

Maar als je de afgelopen week de berichtgeving in de media leest, is Nederland er slecht aan toe. Het begon met de trieste moord op de 24-jarige Bas van Wijk op een strand in Amsterdam. Nadat getuigen in De Telegraaf hadden gesproken van een lichtgetinte dader, roken politici en opiniemakers bloed. De teneur: dit is blijkbaar het ‘Nederland van nu, waarin je zomaar doodgeschoten kan worden na een dagje strand, niet toevallig door een getinte man (wat nog steeds niet bevestigd is door de politie)’.

En wat zeggen de cijfers? Uit onderzoek van de site Moordatlas.nl uit december blijkt dat er in de jaren negentig gemiddeld 250 doden per jaar vielen door geweld, tegenover 114 in 2019. Rapper Lange Frans zong in 2004 al een top 40-hit erover: Zinloos. Over slachtoffers van zinloos geweld. Toen waren er in zijn teksten nog geen complotten te bespeuren.

Na de moord op Bas van Wijk werd veelvuldig een vergelijking gemaakt met de moord op de Afro-Amerikaan George Floyd en de daaropvolgende antiracismeprotesten. Toen sprak premier Rutte meteen, en nu was hij stil, volgens onder anderen Thierry Baudet, Geert Wilders en een grote stad aan socialemedia-accounts. Nota bene Forumpolitica Annabel Nanninga verdedigde de bewindsman op Twitter door te zeggen dat er nog geen feiten bekend waren.

Maar de honger naar een volle onderbuik was niet te stillen. Zeker niet toen er dodelijke steekpartijen volgden in Scheveningen en Rotterdam, en rellen in de Haagse Schilderswijk en Kanalen­eiland in Utrecht. Het is evident dat er problemen zijn, maar het is ook evident dat de geijkte clichés vaak feitelijk achterhaald zijn.

‘We zijn nergens meer veilig.’

‘Het Marokkanenprobleem wordt steeds erger en ook nog verzwegen.’

‘Wie dat niet vindt, is een wegkijker of deugmens.’

Ik denk dat feitenvrije stellingen ‘keihard aangepakt’ moeten worden.

Achmed Majid (student ­geschiedenis en journalist), Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden