Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

De heren van VI zijn een stel pavlov-clowns

PlusColumn

Gijs Groenteman

Aangezien ik in een links-feministische bubbel ben opgegroeid, was het heel goed voor mij dat ik op mijn achttiende ­autorijles kreeg. Zo kon ik elke week een uur lang naar het ­gezonde volksgevoel van mijn autorijleraar luisteren.

In die tijd was op tv te zien hoe een vrouw aan een andere vrouw de liefde verklaarde en ten huwelijk vroeg, ik denk in Love Letters of All You Need is Love.

Nou, dat was nieuws, het homohuwelijk was nog niet eens ingevoerd.

De dag erna besprak ik dit alles eens rustig met Wim, mijn autorijleraar. Hij vatte zijn mening over de dames kernachtig samen: "Ik vind het allemaal prima, maar we hoeven natuurlijk niet te doen alsof het normaal is."

Wat een onaangename en badinerende opmerking! Maar leg dat maar eens uit aan je rijleraar, terwijl je ook nog voorrangs­wegen, achteruit inparkeren en de hellingproef onder de knie moet krijgen.

U begrijpt dat ik de afgelopen week vaak aan Wim moest ­denken.

Over de heren van VI kan ik mij trouwens amper meer opwinden, zij zijn een stel pavlov-clowns met zeer voorspelbare reacties op elke denkbare gebeurtenis.

Maar zo iemand als Angela de Jong van het AD, die om een of andere reden een tv-orakel is geworden, en schrijft dat veel kijkers van DWDD bij het gesprek met transgender Bo van Spilbeeck 'toch een keer of 25 met hun ogen knipperen als er wordt gedaan alsof het de normaalste zaak van de wereld is'.

Dus: het ís niet normaal?

Matthijs van Nieuwkerk weet trouwens zeker dat de VI-heren niet homofoob zijn, anders zou hij nóóit naar ze kijken.

Hoe weet hij dat zo zeker? Heeft hij een homofobiemeter onder zijn haar zitten? Of is het omdat Van der Gijp alsmaar ­verklaart niks tegen homo's te hebben, zoals elke antisemiet zegt dat hij Joden onder zijn ­beste vrienden heeft?

Marijn de Vries, oud-profwielrenner en columnist van Trouw, over de VI-heren: 'Ze snappen het niet, dat je van man in vrouw wilt veranderen. Vinden het raar. Maar wie van ons, die niet met die gevoelens worstelt, begrijpt dat in essentie wel?'

Maar je hoeft toch niet ­alles wat je in essentie niet begrijpt 'raar' te vinden en het ­keihard uit te lachen? Ik begrijp van alles in essentie niet, racefietsen bijvoorbeeld, maar ik vind het niet raar als anderen toch op een racefiets stappen.

Waarom moet ik het eigenlijk maar normaal vinden dat van ­alles 'niet normaal' wordt gevonden?

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden