Column

De hele wereld ligt onder het bed van jongens zoals Coen

James Worthy
James Worthy Beeld Agata Nowicka
James WorthyBeeld Agata Nowicka

De Volkskrant van dinsdag en Het Parool van zaterdag zijn de kranten die mij het gelukkigst maken. En niet dat het verschaffen van geluk een doel van een krant zou moeten zijn, integendeel, maar ik vind het af en toe prettig een krant te lezen die niet zijn uiterste best doet om op de portfolio van Satan te lijken.

In Het Parool van zaterdag staat al jaren de rubriek Vriendenboekje. Het is de mooiste rubriek van de krant. Je leest het en denkt: enkel voor deze rubriek is de boekdrukkunst uitgevonden.

Naam: James
Leeftijd: 10
Zakgeld: vijf gulden
Mijn favoriete vak: Nederlands
Mijn favoriete sport: voetbal
Mijn lievelingseten: pizza. En salmiak
Mijn computerspel: Double Dragon
Ik ben fan van: Dr. Alban en mijn vader
Mijn lievelingsboek: De Reuzenperzik
Mooiste film: alle films waar Demi Moore in speelt
Het leukste vind ik: geld vinden op straat
Waar ik niet van hou: oorlog, aids en tennis
Wat ik later worden wil: alles behalve tennisser

In de Volkskrant van dinsdag staat steevast de rubriek Dit ben ik: een portret van een kind in zijn/haar slaapkamer. En gisteren was het de beurt aan Coen Bleumers (10).

Ik kijk al een dag naar de foto van Coen in zijn slaapkamer. Boven zijn bed hangen kinderfoto's van hemzelf. Alsof hij soms vergeet dat hij niet als tienjarige ter wereld is gekomen. Ooit was hij ook gewoon een baby. Ooit stond hij ook gewoon op een strand in een blauwe winterjas.

Naast zijn bed staat een kastje. In het kastje liggen strips en dvd's en op het kastje staat een wereldbollamp. Afrika prijkt op de blauwe voorpagina van de globe.

In het midden van de kamer staat Coen. Hij propt zijn handen in de zakken van zijn spijkerbroek. De vingers zoeken naar zelfverzekerdheid, maar vinden ongemakkelijkheid. Op zijn gestreepte trui staan de twee woorden die altijd op jongenstruien staan: 'Denim' en 'Indus­tries'.

Coen geeft de prachtigste antwoorden. Op de vraag wat zijn meest dierbare bezit is, antwoordt hij dat dat zijn kluizen zijn. "Ik heb er vier en ik heb drie hangsloten. Ik ben een kluizenfan. Er zit niet iets bijzonders in, maar ik vind ze gewoon heel leuk. "

Zo'n zin maakt de rest van de krant overbodig. Het dierbaarste bezit van Coen is datgene waar veel mensen juist hun dierbaarste bezit in bewaren. Zijn dierbaarste bezit is dus dat hij niets heeft wat hij voor anderen hoeft te verstoppen.

Ik kijk naar zijn lange blonde haren. En naar zijn ogen. De ogen van Coen zijn de ogen van een superheld wiens superkracht aarzelen is. Een deken hangt over zijn bed, ik kan niet zien wat er onder zijn bed ligt. Maar eigenlijk hoef ik ook niet te zien wat er onder zijn bed ligt, omdat ik weet wat er onder zijn bed ligt. De hele wereld ligt onder het bed van jongens zoals Coen.

De in Amsterdam geboren en getogen schrijver James Worthy (1980) probeert in zijn columns iets van het leven te begrijpen. Lees al zijn columns terug. Reageren? james@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden