Han Lips

De Handhavers was zeker geen Miami Vice in de polder

Columnist Han Lips schrijft doordeweeks over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: De Handhavers.

De handhavers, SBS6. Beeld Screenshot
De handhavers, SBS6.Beeld Screenshot

De promo's en de leader van De Handhavers ­beloofden zo'n beetje de spectaculairste achtervolgingen sinds Miami Vice. Meteen in de eerste minuten van de SBS6-docusoap over stadswachten holden we in vliegende vaart over Amsterdam Centraal.

Hier werd een doortrapte schurk bij de lurven gegrepen en bij de kladden gepakt. (Om nog even een evergreen uit de Nederlandse televisiegeschiedenis aan te halen: Waar zitten je lurven en je kladden? Kweetniet!) Het bleek te gaan om een man die snoep had gestolen bij de stationsrestauratie en nog grof in de mond was ook.

"Hij begon meteen met k-woorden te strooien," zei de ­buitengewoon opsporingsambtenaar. Toen de dief ook nog ging spugen werd hij bij kop en kont gepakt en afgevoerd.

Actie voorbij, na een paar minuutjes al, en de rest van het uur werd de kijker aan het lijntje gehouden met de ­belofte van een nieuw opstootje op het station. Ook dat viel tegen. Een vrouw was er niet van gediend dat de tv-camera de woordenwisseling met haar man filmde en riep: "Go suck a dick."

Na tien seconden was de echtelijke ruzie tot bedaren gebracht en gingen we naar Heerlen waar de stadswachten aanklopten bij een landloper die ­illegaal stroom aftapte. In Rotterdam werden zwartrijders teruggefloten en in Leiden een foutparkeerder.

Verderop in Leiden werden fietsers staande gehouden omdat ze door een winkelstraat reden waar dat niet mag. Ontkennen had geen zin, er was een trappende beweging vastgesteld. Niet dat ze voor een paar meter fietsen al een bekeuring uitschrijven, bezwoeren de stadswachten. "Dan is de gevaarzetting minimaal."

Zo werden de meeste wetsovertreders gecorrigeerd met een hartig woordje. De handhavers bleek een soort praatprogramma, meer Rondom Tien dan een polder-Miami Vice. Best geruststellend, eigenlijk.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden