Derk Sauer.  Beeld Artur Krynicki
Derk Sauer.Beeld Artur Krynicki

De grote vijand Amerika brengt zichzelf op de knieën

PlusDerk Sauer

Vier jaar geleden ontkurkten Russische Doemaleden voor het oog van de camera’s champagne om de overwinning van Donald Trump te vieren. Zij omarmden de Russische grap dat de Amerikaanse presidentsverkiezing de belangrijkste gebeurtenis is in de Russische binnenlandse politiek.

Trump en Poetin leek een ‘match made in heaven’, autoritaire leiders die zich niet bekommeren om mensenrechten of opwarming van de aarde en louter in economisch gewin denken. Maar de romance bleek van korte duur.

Onder de onvoorspelbare Trump zijn de betrekkingen tussen Amerika en Rusland de afgelopen vier jaar immers eerder slechter dan beter geworden. Trump nam het ‘America First’ iets te letterlijk voor de Russen. Hij verdedigde de Amerikaanse olie- en gasboeren en bekritiseerde Poetins gaspijpproject Nordstream 2. Onder vier jaar Trump zijn meer economische sancties tegen Rusland afgekondigd dan ooit tevoren. En de handelsoorlog met China, Ruslands grootste handelspartner en bondgenoot, kwam de Russen ook niet uit.

Volgens ‘mensen die het weten kunnen’ wilde Poetin zelf nog altijd het liefst Trump in hetWitte Huis. Vandaar dat de staatszenders tot op het laatst de loftrompet over hem staken. Maar een groot deel van de elite – inclusief de Russische diplomatie – haalt opgelucht adem nu Biden het (nu ik dit schrijf) vermoedelijk toch gaat halen.

Ook Poetin zelf sorteerde daar trouwens al op voor, door deze week nadrukkelijk te melden dat hij uitzag naar samenwerking met iedere kandidaat. Voorspelbaarheid, met name op het gebied van wapenakkoorden, is Rusland heel wat waard. Met Biden valt, denkt Moskou, beter zaken te doen.

Trump en Poetin mogen veel gemeen hebben, de afgelopen vier jaar zijn ook duidelijk de verschillen in hun persoonlijkheid naar voren gekomen. Trump is impulsief en vulgair, Poetin is behoedzaam en teruggetrokken. Trump weet alles beter en heeft maling aan de wetenschap, Poetin luistert wel degelijk naar wetenschappelijk advies. Nu Rusland zo snel opwarmt, beseft hij dat hier een fundamenteel probleem is. En de Russische aanpak van Covid-19, hoe gebrekkig soms ook, is vele malen beter dan die onder Trump.

Trump of Biden, het maakt het Kremlin uiteindelijk niet veel uit. Dit keer hebben de Russen, anders dan vier jaar terug met Hillary Clinton, zich nauwelijks met de verkiezingen bemoeid.

En zie: Amerika is een tot op het bot verscheurd land, dat afstevent op een ongekende crisis met Trump, die vooralsnog weigert het Witte Huis te verlaten. Hierbij steekt Rusland af als een oase van rust en orde. De spindoctors in het Kremlin hebben daarom alle reden opnieuw champagne tevoorschijn te halen.

De grote vijand Amerika brengt zichzelf op de knieën – en daarvoor heeft Rusland dit keer geen vinger uit hoeven steken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden