Marcel Levi.Beeld Artur Krynicki

De gezondheidswinst van zelf koken, juist nu

PlusMarcel Levi

Nu we ons langzaam maar zeker aan de lockdown ontworstelen, fantaseer ik over een toekomstige incidentele (maar daarom niet minder zondige) uitspatting bij een fastfoodrestaurant. Hoewel ik me realiseer dat het uitzicht op een dergelijk extravagant uitstapje meestal vele malen meer de moeite waard is dan de culinaire ervaring zelf, is het toch een prikkelende gedachte.

Fastfood is superpopulair in Engeland. De kranten publiceren tijdens de periode van verplicht thuisblijven regelmatig recepten om zelf hamburgers of kipnuggets te maken. Opvallend dat die thuisproducten talloze malen lekkerder zijn dan de smakeloze meuk die de burgerkoningen of kippenboer uit Kentucky ons voorschotelen. Wellicht omdat in de gepubliceerde recepten nergens staat dat de kadetjes uit stug karton moeten worden geknipt of dat sla en tomaat op hun best een goedkope PVC-imitatie van groente moeten zijn, iets wat in de officiële fastfoodreceptuur een absolute vereiste schijnt. Ook staat nergens dat de burgers vooral veel gemalen schildklier, kraakbeen en neusharen moeten bevatten met op zijn minst een half pond toegevoegd zout en dat deze moeten worden gebakken in het vetafval van een willekeurige olieraffinaderij, een ander succesrecept van onze fastfoodetablissementen. Dus is mijn zelfgemaakte McCovid burger altijd eindeloos veel lekkerder dan de afhaalrommel.

De gezondheidswinst van zelf koken tijdens de huidige periode in plaats van de snelle snackbarrotzooi is waarschijnlijk aanzienlijk en weegt een beetje op tegen het gemis van fitness of andere sportieve activiteit. Eenzelfde positief effect op de gezondheid kan worden verwacht door het vermijden van magnetronmaaltijden uit de supermarkt. Deze kant-en-klaarpakketjes bevatten steevast te weinig groente en vezels en zitten tjokvol onverzadigd vet, karrenvrachten zout en andere smaakversterkers, en meestal ook nog eens veel suikers. Het is dus geen gek idee om in de huidige thuisblijfperiode weer te ervaren dat zelf klaargemaakt eten meestal gezonder en lekkerder is.

Een andere herontdekking is dat zelf koken gezellig kan zijn en de sfeer in huis aanzienlijk kan verbeteren. Sociale media stromen over van fotootjes van families die eindelijk weer tijd hebben samen leuke dingen te doen, waaronder koken en eten. Het positieve effect kan niet worden onderschat. Kinderen uit families die de meeste dagen van de week thuis zelfgekookte maaltijden eten, hebben aanzienlijk minder overgewicht en minder mentale problemen. Talloze studies hebben aangetoond dat een gezin dat vaker gezamenlijk aan tafel eet op vrijwel alle sociale uitkomsten beter scoort.

Een heftige crisis als in de huidige periode kan ook een soort control-alt-delete zijn voor langzaam ingesleten slechte en ongezonde gewoontes. De uitdaging is natuurlijk om de lessen van de huidige tijd niet snel te vergeten en de hervonden goede gewoontes voor altijd vast te houden.

Marcel Levi is Ceo van University College London Hospitals. Daarvoor was hij bestuursvoorzitter van het AMC.

Reageren? m.levi@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden