PlusColumn

De Gerd Müller van Slotervaart

David Endt
David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

Op ons door de huizenblokken ­beschutte voetbalpleintje in Slotervaart heette René 'Gerd'. Onze partijtjes-tegen zaten vol met sterrennamen en een 'Gerd' kon niet ontbreken. ­

Gelijk zijn naamgever Gerd Müller onderscheidde René zich met scorend vermogen. Hij wachtte slechts tot de bal voor de doelmond viel en schoot dan raak. Het was ir­ritant en grappig tegelijk, je kon hem maar beter bij jouw partij hebben.

De echte Gerd Müller was een van de grote spelers van de jaren zeventig. Müllers op het eerste gezicht eenzijdige kwaliteit maakte hem tot de mythische goaltjesdief van Bayern München. Hij was geblokt, niet erg groot en had massieve kuiten en bovenbenen.

De oerduitsheid van zijn naam deed de rest om toegang tot ons pleintje te krijgen.

In de vallende zomeravond in 1972 was De Meer op zijn ­allerprachtigst toen Ajax vriendschappelijk tegen Bayern speelde. Het summum van Europees topvoetbal. Een paar dagen ervoor in München had Ajax Bayern met 5-0 vernederd.

Verwachtingsvol togen wij naar De Meer en onze Gerd ging mee: kon hij zijn naam­gever eens van dichtbij bekijken. Ajax viel aan, Bayern stond ferm.

Aan het eind van de eerste helft wachtte Gerd Müller onbewaakt op de middenlijn. Uit het niets viel de bal voor zijn voeten en wég was hij. Vanaf de staantribunes zagen wij hem, bal aan de voet, komen. Niemand kon hem inhalen, de man was snel! Oog in oog met Heinz Stuy: doelpunt.

Wij hadden met een andersoortig Müllerdoelpunt rekening gehouden, dit kon hij dus ook!. Ajax won tenslotte met 2-1, maar de Müller-ren-met-doelpunt was hét moment van de avond. Terug naar Slotervaart, René was opgetogen.

Datzelfde seizoen troffen de beste clubs van Europa elkaar in de kwartfinale van de Europa Cup. De kiem was gelegd voor de klassieker die zich ­komende woensdag voortzet. Onveranderd zijn de verwachtingen hooggespannen en ­zeker weten dat René kijkt en de opgetogenheid van toen zal voelen.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden