Opinie

'De gemeente buigt voor ontwikkelaar bij Westerpark'

Bewonerscomité Stop de Bouwwoede - Westerpark Groen keert zich tegen de bouwplannen in het Westerpark en de besluitvorming daarover. Grootste pijnpunt is een torenflat van 44 meter hoog.

Berend Boorsma en Katrien de Klein
Het gebied rondom de inmiddels gestripte ING-toren wordt de komende jaren ingrijpend veranderd Beeld Marc Driessen
Het gebied rondom de inmiddels gestripte ING-toren wordt de komende jaren ingrijpend veranderdBeeld Marc Driessen

De bouwwoede van overheid en projectontwikkelaars kent geen grenzen. Zo zijn er plannen voor nieuwbouw op het voormalige ING-terrein aan de Haarlemmerweg.

Het ontwerpbestemmingsplan voor Westerpark West, zoals de toekomstige woonwijk heet, wordt 22 november besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ordening en een week later ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Er is geen bezwaar tegen het transformeren van lege kantoorpanden tot woningen. Maar projectontwikkelaar Pinnacle (met vastgoedeigenaar prins Bernhard jr. als één van de 3 eigenaar/bestuurders), die grond, gebouwen en erfpachtrechten van de vorige eigenaar heeft gekocht, gaat veel verder.

Handtekeningen
Na een chaotisch verlopen informatieronde, onder regie van het stadsdeel door dezelfde ontwikkelaar georganiseerd, werd 16 november 2016 het voorontwerpbestemmingsplan door de bestuurscommissie West vrijgegeven voor participatie.

Daarop zijn 28 verbeterplannen ingediend door buurtbewoners, volkstuinders, gebruikers en vrienden van het Westerpark, onder meer verenigd in het actiecomité Stop de Bouwwoede - Westerpark Groen! Ruim 3500 mensen gaven met hun handtekening aan het eens te zijn met die verbeteringen.

Het grootste pijnpunt is een door de ontwikkelaar voorgestelde 44 meter hoge, 60 meter brede en 20 meter diepe torenflat op Kavel X (nu parkeerterrein). Hoogbouw in de groene scheg is ongewenst en Bos en Lommer wordt hierdoor afgesloten van het Westerpark.

Terwijl de plek zich leent voor een toegangspoort, een groene schakel tussen wijk en park, oud en nieuw, reuring en rust, steen en natuur - voor oude en ook de toenemende aantallen nieuwe bewoners in en rondom het Westerpark.

Autovrij
Daarnaast kan Westerpark West echt een parkwijk worden door het maaiveld autovrij te houden (m.u.v. nood- en hulpdiensten); daarvoor is één aaneengesloten ondergrondse parkeergarage nodig, met één in-/uitrit en in elk woongebouw toegangen voor personen. Alleen de voetprint van de gebouwen moet een woonbestemming krijgen en de rest wordt groen.

De nieuwe wijk ligt aan het Brettenpad, hoofdader van het Westerpark. Voor het behoud van de bestaande bomenrij moet de rooilijn van de bebouwing (inclusief balkons) worden vastgesteld op minimaal 10 meter van het pad.

De waterkering wordt volgens het ontwerpbestemmingsplan verlegd tot vlak langs de bomen, waardoor over een lengte van 400 meter de monumentale laanbeplanting verdwijnt; terwijl die waterkering is te integreren in de constructie van de parkeergarage: beter voor de natuur, wellicht ook goedkoper.

De gemeente buigt voor de ontwikkelaar. De bestuurscommissie West heeft in het voorontwerpbestemmingsplan nagenoeg niets overgenomen van de zorgvuldig opgestelde voorstellen; en de keuze voor torenflat of groen op Kavel X overgelaten aan de centrale stad.

B. en w. hebben vervolgens op 11 juli 2017 een ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd dat gelijk is aan het oorspronkelijke door de ontwikkelaar opgestelde plan. Handjeklap?

Verbeterpunten
In maar liefst 54 zienswijzen hierop zijn alle verbeterpunten opnieuw naar voren gebracht. En tot onze verbijstering is daar nu door b. en w. volledig aan voorbijgegaan.

Met halve waarheden en onjuiste argumenten dreigt de bouwlobby te winnen van de roep om volwaardig groen, noodzakelijk om de stad leefbaar te houden.

Terwijl de gemeente onlangs miljoenen euro's extra uittrok voor verbetering van de stadsparken, ook het Westerpark, dreigt nu de kans om een mooie nieuwe entree te maken verloren te gaan.

En wordt gekozen voor een torenflat, een muur die de komende eeuw overeind blijft, waardoor het zicht op en de toegang tot het Westerpark vanuit Bos en Lommer verdwijnt.

En dat terwijl ook wordt gewerkt aan allerlei vernieuwingsplannen, omdat hetzelfde Westerpark (waaronder onder meer kinderboerderij, watertuinen, Woeste Westen, begraafplaats en volkstuincomplexen vallen) een belangrijke groenvoorziening moet worden voor het toekomstige Haven-Stad. Waar voor 2040 zo'n 70.000 woningen verrijzen.

Als de gemeenteraad instemt met dit door b. en w. voorgelegde bestemmingsplan, kiest voor stenen, is de stem van de projectontwikkelaar kennelijk belangrijker dan die van zeker 3500 Amsterdammers die weten dat groen van levensbelang is.

Berend Boorsma (bewoner Bos en Lommer) en Katrien de Klein (volkstuinder) namens het actiecomité Stop de Bouwwoede - Westerpark Groen!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden