Opinie

'De geldmachine Amsterdam moet gestopt worden'

Het Pact van Amsterdam dreigt van de stad een geldmachine te maken, waarschuwt Eric Duivenvoorden, socioloog, filosoof en auteur van onder meer Rebelse Jeugd, in zijn opinieartikel.

Eric Duivenvoorden
Toeristen overspoelen het Rijksmuseum Beeld anp
Toeristen overspoelen het RijksmuseumBeeld anp

Komend half jaar staat tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU het Pact van Amsterdam op de agenda. Het moet een verdrag worden over het stedelijk beleid, met de focus op inkrimping van regelgeving en meer investeringen in de economie.

Wie ziet wat de afgelopen jaren door de hoge heren uit de hoed is getoverd qua afschaffing van regelgeving met het oog op een toename van economische investeringen, kan een lichte huivering niet onderdrukken. Het loslaten van neoliberaal beleid op de steden belooft weinig goeds, zeker voor Amsterdam.

In tegenstelling tot veel andere steden heeft het populismespook, dat heden ten dage overal mensen tegen elkaar opzet, in Amsterdam (nog) geen greep op de inwoners. Komt dat omdat de problemen waar men in andere plaatsen mee te kampen meent te hebben zich in Amsterdam niet of minder voordoen? Misschien. Het geeft in elk geval aan dat we er in Amsterdam tot nu toe in slagen 'de boel een beetje bij elkaar te houden', om een oud-burgemeester aan te halen. Met dank aan de vele inwoners die zich er jarenlang voor ingezet hebben, heeft Amsterdam zich ontwikkeld tot een stad waar voor iedereen plaats is. Ook in economische zin gaat het haar voor de wind.

Maar de keerzijde van het succes begint zich ook af te tekenen: er dreigt een scherpe tweedeling te ontstaan. In de eerste plaats tussen de gelukkigen die al een plek in de stad hebben en degenen die dat in de toekomst ook graag willen hebben. Sociale huurwoningen worden verkocht, huizenprijzen rijzen de pan uit en internationale beleggers kopen de mooiste stukjes stad op. Met catastrofale gevolgen voor met name jonge mensen, die ook graag in Amsterdam willen (blijven) wonen.

Schrale contracten
In een tijd dat arbeidscontracten steeds flexibeler worden staat de Amsterdamse huizenmarkt feitelijk alleen open voor succesvolle (twee)verdieners (of voor kinderen met rijke ouders). Degenen die aan de kost moeten komen met schrale tijdelijke contracten mogen elkaar bevechten om de overgebleven sociale huurwoningen. Velen zullen, om in Amsterdam onderdak te vinden, veroordeeld zijn tot een langdurig zwervend bestaan, van logeeradres, tot tijdelijke verhuur en antikraak.

Er dreigt een grote groep arme Amsterdammers te ontstaan, die naar de randen van de stad (en verder) wordt verdrongen. Niet toevallig bestaat deze groep voor een groot deel uit de mensen van buiten Europa die de afgelopen decennia in Amsterdam een thuis hebben gevonden. Ze worden straks in de stad alleen nog geduld om zich ten dienste te stellen van de rijkere inwoners.

En ondertussen overstromen toeristen de stad. Enige overlast is nog wel voor lief te nemen, maar de vraag is waar het ophoudt, want sluipenderwijs neemt de toeristenindustrie de stad over. De uitzaaiingen van de toeristentumor zijn overal zichtbaar. Het zal niet lang meer duren of een Amsterdammer heeft niets meer te zoeken in grote delen van de binnenstad.

Versnelling
Als de voortekenen niet bedriegen zal een nieuw Europees pact voor de steden al deze ontwikkelingen alleen maar versnellen. Op het moment dat internationaal de ogen op Amsterdam gericht zijn, is het zaak tegenwicht te bieden aan de trend dat steden worden omgebouwd tot geldmachines en haar inwoners worden ingezet als pionnen van een neoliberale economie. Amsterdam moet een eerlijke stad blijven waar zaken als diversiteit, milieuvriendelijkheid, betaalbaar wonen, kleinschaligheid, vrije cultuur, goede sociale voorzieningen, gelijke kansen en een ontspannen sfeer centraal staan.

Daarom is Fair City opgericht, als paraplu voor initiatieven, organisaties en personen die zich met allerlei problemen in Amsterdam bezighouden: van (buurt)actiegroepen en huurdersverenigingen tot kritische universiteits- en studentengroepen, maar ook (organisaties van) daklozen en vluchtelingen. Fair City brengt de komende maanden het belang van een eerlijke stad onder de aandacht. Er wordt overal in Amsterdam van alles georganiseerd: debatten, wandelingen, acties, culturele evenementen, conferenties, manifestaties et cetera. Als er dan zo nodig een verdrag moet komen waar Amsterdam zijn naam aan verleent, laat het dan het er dan een zijn dat het waard is de naam van deze stad te dragen.

www.faircity.amsterdam

Wilt u reageren op dit opiniestuk? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Eric Duivenvoorden Beeld webupload
Eric DuivenvoordenBeeld webupload
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden