Han Lips

De erotiek spatte er bij Katja volkomen naturel vanaf

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Erotiek bij DWDD.

Han Lips
De Wereld Draait Door Beeld NPO 1
De Wereld Draait DoorBeeld NPO 1

Hoewel het woensdag bijna de hele dag regende, zat er bij bij De Wereld Draait Door al een broeierig snufje lente in de lucht. Katja Schuurman was namelijk te gast om erotische gedichten voor te dragen uit haar bloemlezing Verboden Vruchten, speciaal samengesteld voor de Boekenweek.

Nu klinkt Katja met haar hese stem al zwoel wanneer ze de complete gebruiksvoorwaarden van iTunes zou voorlezen, maar na het voordragen van een lang, opwindend gedicht van de Braziliaanse dichter Carlos Drummond de Andrade, met strofen als 'het vochtig geborgte van de schede', was de temperatuur in de studio merkbaar gestegen.

"Lees jij weleens een boek met één hand, Matthijs?" vroeg Katja, die vond dat we te weinig over seks praten in Nederland.

"Hangt er in Nederland dan geen seks in de lucht?" vroeg Matthijs van Nieuwkerk onnozel.

"Bij mij thuis wel!" riposteerde Katja gevat.

Ze had er dan ook geen moeite mee toe te geven dat Zout Op Mijn Huid het eerste boek was waarbij ze had gemasturbeerd. Matthijs bekende juist erg preuts te zijn: "Als ik alleen op de wereld zou zijn, zou ik nog mijn zwembroek aantrekken."

Hij durfde zelfs niet de passage uit Turks Fruit voor te lezen waar hij als puber opgewonden van werd en smoeste: "Ik heb mijn leesbril niet bij me."

Andere gasten hadden minder moeite met erotiek: zo repte huisdichter Nico Dijkshoorn in zijn ode aan Katja over 'rivieren van zaad' en deed zelfs Freek de Jonge een dichterlijke duit in het zwoele zakje.

Maar waar de erotiek er bij Katja volkomen naturel vanaf spatte bevestigden Nico en Freek eerder het cliché van de vieze oude man.

Dan toch liever die zwembroek van preutse Matthijs.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden