null Beeld Artur Krynicki
Beeld Artur Krynicki

De erfenis van Femke Halsema: de nieuwe Wallen

PlusRepubliek Amsterdam

Michiel Couzy

Burgemeesters zijn dienaren van de gemeenteraad en de stad, maar ze willen natuurlijk ook iets nalaten: een daad of verandering waarmee ze de stad vooruit helpen en, wie weet, de geschiedenisboeken halen.

Voormalig burgemeester Eberhard van der Laan beschouwde het als zijn erfenis dat Amsterdam ‘de lieve stad is die het is.’ Maar hij liet bijvoorbeeld ook de Top 600-aanpak na die zich richt op jonge veelplegers.

Job Cohen gaat de boeken in als de burgemeester die de stad een beetje bij elkaar hield na de aanslagen van 11 september en de moord op cineast Theo van Gogh, een erfenis die overigens niet bij iedereen even goed valt.

En Femke Halsema? Ze is bijna 2,5 jaar burgemeester, dus het is nog wat vroeg om het over haar erfenis te hebben. Desalniettemin tekent zich een nalatenschap af: haar aanpak van de binnenstad. De drukte en verschraling van het historisch centrum staat vanaf dag één hoog op haar to-dolijst. Niet voor niets legde ze een van haar eerste werkbezoeken af op de Wallen.

Sindsdien maakt ze de geesten rijp voor een historische omkering in het Wallengebied. Dat doet ze stapje voor stapje, want het Red Light District is niet alleen wereldberoemd, maar ook een gevoelig onderwerp. Begin 2019 gaf ze al aan dat ze het ‘etaleren van kwetsbare vrouwen’ achter de ramen onacceptabel vindt. Dat was stap één. Vervolgens legde ze de raad opties voor die de druk op de Wallen moeten verminderen, de positie van de sekswerkers verbeteren en ondermijning tegengaan. Eén van de opties is dat alle ramen op de Wallen dichtgaan, een andere is gedeeltelijke verplaatsing van sekswerk naar andere delen van de stad.

Dit ligt gevoelig, zeker bij GroenLinks en D66, de grootste coalitiepartijen. Deze fracties hebben zelf voorgesteld om elders in de stad extra werkplekken te creëren voor sekswerkers, maar die mogen dan niet ten koste gaan van de ramen op de Wallen. Het is, in hun ogen, én én.

Halsema beweegt langzaam in een andere richting. Geen van de opties die ze voorlegde kan rekenen op een duidelijke meerderheid. Daarom deed ze een tussenstap: onderzoek naar een erotisch centrum buiten de binnenstad kon wel op steun rekenen. Uit dit onderzoek blijkt nu dat zo’n centrum, met sekswerk, horeca en entertainment, haalbaar is. Een klein aantal marktpartijen heeft belangstelling, mits de opening van het centrum gepaard gaat met een ‘wezenlijke vermindering’ van het aantal ramen op de Wallen. Dit biedt de mogelijkheid om, op voorspraak van marktpartijen, ramen te sluiten.

Hierdoor komen de fracties van GroenLinks en D66 langzamerhand geïsoleerd te staan. De wethouders van deze partijen hebben geen blokkades opgeworpen tegen mogelijke sluiting van ramen op de Wallen. De burgemeester lijkt op steun te kunnen rekenen van de twee overige coalitiepartijen, PvdA en SP, maar ook vanuit de oppositie. De VVD vindt ‘de tijd van voorzichtige stapjes op de Wallen voorbij’, schreven raadsleden in deze krant. CDA en CU kunnen niet wachten.

Zo zet Halsema steeds een stap verder en sluit ze de weg terug af. Tel hierbij op dat het college ook de coffeeshops in het Wallengebied op de korrel neemt en het braltoerisme in de binnenstad wil keren. Bij elkaar opgeteld kom je uit op een kentering in het historische hart, een proces dat veel tijd zal kosten. Dit betekent wel dat Halsema een tweede termijn nodig heeft om haar nalatenschap veilig te stellen.

Politiek verslaggevers Michiel Couzy en Ruben Koops belichten beurtelings op zaterdag in ‘Republiek Amsterdam’ een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden