Han Lips

De EO is net zo ordinair op effectbejag uit als het zieltogende PowNed

null Beeld NPO
Beeld NPO

De PVV had al kamervragen gesteld, dus de pr had het nieuwe EO-programma Rot op naar je eigen land - alleen die titel al - dik voor elkaar. En dan dat format: laat zes mensen (die dachten: 'Yes, ik ga op reis, ik kom op tv!') drie weken voelen hoe het is om vluchteling te zijn. Geen geld, geen telefoon, en in een vrachtwagen afvoeren naar het Midden-Oosten.

Uit-ste-ken-de casting ook.
De werkloze heftruckchauffeur.
Het mooie yoga meisje.
De boze huisvrouw (met PVV-tattoo).
De communicatiespecialist.
De Surinaamse rechtse bal.
De boze thuishulp. (Haar betoog dat 'alle 'habbi babi's' op een eilandje moeten, koepel eromheen, sleutel weg, nooit meer naar omkijken' komt voor de zekerheid twee keer voorbij.)

Als eerste worden ze afgeleverd in een cel van een detentiecentrum. De boze huisvrouw: 'Godgeslagen mensonterend. Dit bedenk je toch niet!?' Jawel, dat doet de EO. Het morele kompas van het Nederland van de jaren vijftig. De omroep die inmiddels al net zo ordinair op effectbejag uit is als het zieltogende PowNed.

Ze ontmoeten sympathieke vluchtelingen, met babyfoto's en een hartverscheurend verhaal. De PVV-stemmers troosten haar, de Surinamer begint over belastinggeld. Waar dit naartoe wordt gemonteerd is na een half uurtje duidelijk. De EO speelt met mensen om haar zalvende punt te maken.

In de volgende aflevering gaan ze proberen zonder paspoort Servië binnen te komen.

Niet met Lips.

Han Lips is televisierecensent bij Het Parool.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen of mail naar h.lips@parool.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden