PlusColumn

De ene krukkige zin volgde op de andere warrige redenering

Gijs Groenteman Beeld Linda Stulic
Gijs GroentemanBeeld Linda Stulic

Zelfs in Engeland ­kennen ze seksisme. De wedstrijd Portugal-Marokko werd voor de BBC door Vicky Sparks verslagen. Een vrouwelijke voetbalverslaggever, dat was een ­primeur.

Op Twitter is toen zelfs een aantal seksistische opmerkingen gemaakt, in de trant van: 'Vicky Sparks, ga terug naar je aanrecht.'

Schande, en ik denk dat het een heel goed idee is als een groep Bekende Nederlanders de koppen bij elkaar steekt en een brief stuurt aan Engeland om hun afgrijzen uit te spreken. Ik denk dat Adriaan van Dis, Ivo Niehe en Saskia Noort hier wel voor te porren zijn. Als die meedoen zal de rest wel volgen.

Voetballer John Terry plaatste tijdens de wedstrijd een foto van zijn tv op Instagram, eroverheen de tekst: 'Moet deze wedstrijd zonder geluid bekijken.' Allemaal mensen boos op John ­Terry.

Hij zal geschrokken zijn, want hij kwam snel met een reactie: "Ik kwam terug van vakantie en het geluid bleek het niet te doen. Ze konden het nog niet herstellen dus heb ik de wedstrijd simpel­weg zonder geluid moeten zien. Mensen maakten er hun ­eigen verhaal van en nu komt het zelfs in de media. Ik wil daarom duidelijk maken dat het niet klopt wat men zegt."

Je kan van Engelse voetballers zeggen wat je wil, maar ze ­houden de buitenlandse media goed in de gaten. Ook John ­Terry heeft natuurlijk gezien hoe het hier in Nederland met de CPNB is vergaan: één kleine misstap en je krijgt een roedel bloeddorstige schrijvers achter je aan.

Overigens is de reactie van John Terry een toonbeeld van welbespraaktheid en taalgevoel vergeleken met die van de CPNB toen men daar onder vuur kwam te liggen.

De ene krukkige zin volgt op de andere warrige redenering. Blijkbaar heeft men daar in ­grote drift of in pure paniek voor Adriaan van Dis gehandeld. ­

Citaat: 'Bij de CPNB werken veel vrouwen, het MT bestaat uit 5 vrouwen de CPNB krijgt vanaf september een vrouwelijke directeur.'

Dat de CPNB een door en door seksistische organisatie is kan me niet zoveel schelen, maar dat een instituut dat de Nederlandse literatuur moet promoten zichzelf in dit krakkemikkige Nederlands uitdrukt is verbazingwekkend.

Aan het eind. 'Wij hebben het thema juist breed en divers ­geformuleerd, zo breed en ­divers als er moeders en vrouwen zijn en reeds in talloze grandioze boeken beschreven.'

Het Grote De Moeder De Vrouw Debat is nu precies een week oud. Ik vermoed dat iedereen morgen weer vergeten is waar het ook alweer over ging, maar op bovenstaande zin zal ik mijn hoofd nog wel een tijdje breken.

Gijs Groenteman (1974) is schrijver, presentator en journalist. Wekelijks schrijft hij voor Het Parool een column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden