Han Lips

De druiven waren nog steeds zuur in Moskou

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Studio Rusland.

Han Lips
Studio Rusland Beeld NPO1
Studio RuslandBeeld NPO1

Eindelijk is het WK voetbal begonnen, maar in de eerste aflevering van Studio Rusland moest Henry Schut er nog steeds aan wennen dat 'we' er niet bij zijn. Daar maakte Hugo Borst korte metten mee: "Dan moet je voor een ander land zijn. Jij woont in Amsterdam, daar wonen heel veel leuke Marokkanen."

Dat probleem was dus snel opgelost, maar met Rusland als gastland hadden ze bij de NOS ook nog veel moeite. Vooral Tom Egbers, die harde kritiek uitte, maar dan wel vanuit het stadion in Moskou: "Een WK voetbal in Rusland, kan dat wel? De voetbalwereld heeft bepaald dat het hier gehouden wordt en niet in Nederland, dat dit WK ook had willen organiseren." Ja, de druiven waren nog steeds zuur in Moskou, maar de onkostenvergoeding maakte ongetwijfeld veel goed.

Jeroen Stekelenburg kreeg op het Rode Plein van Schut de ingewikkelde vraag voorgelegd of de gewone Rus er iets van merkt hoe wij in het Westen over dit toernooi denken. Stekelenburg pareerde de vraag behendig: "Ik ga me daar een beetje laf van af maken. Ik heb geen onderzoek gedaan, maar ik denk dat ze trots op hun toernooi zijn."

Frank Snoeks kondigde de korte openingsceremonie aan met 'we krijgen nu het Rusland te zien dat ze willen laten zien'. Alsof dat ooit anders is bij een toernooi of een Songfestival.

Toen de Russen de openingswedstrijd met 5-0 hadden gewonnen, stond Stekelenburg nog steeds op het Rode Plein, maar juichende supporters of toeterende auto's ­waren nergens te bekennen. Waarop Hugo Borst niet on­geestig opmerkte: "Sta je niet in de Efteling?"

Studio Rusland kan best wat worden, maar de presentatoren moeten dan wel snel in de juiste stemming komen.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden