PlusJessica Kuitenbrouwer

De dronkenlap is de gracht ingedoken

Jessica Kuitenbrouwer
Jessica Kuitenbrouwer Beeld Artur Krynicki
Jessica KuitenbrouwerBeeld Artur Krynicki

Het had een zonnig weekend moeten zijn, maar op de eerste zaterdagochtend na 1 juni jagen stevige windstoten regen tegen parasols en drijven donkergrijze wolken langs de waterige hemel.

Ik zie een horecabaas over zijn verzopen terras ijsberen – geen klant te bekennen. Op de hoek staat een dronkenlap met dubbele tong te blèren. De tentzeilen van de marktkramen wapperen woest. Zuchtend stelt een verkoper van velerlei hippie-attributen een spanband. De dronkenlap begint de zoveelste variatie van zijn lied.

De horecabaas slaat zijn armen nijdig over elkaar. We maken oogcontact. We ergeren ons allebei aan de man, maar geen van ons heeft zin om zich er tegenaan te bemoeien.

“Help! Help! Nee! Kom dan toch! Help!” gilt de verkoper van velerlei hippie-attributen. De horecabaas duikt in elkaar en draait zich dan geschrokken om. Ik ren naar de balustrade.

Uit het water steekt een wandelstok omhoog. Een zwart regenjack komt bovendrijven en een broos gezicht hapt naar lucht. Het wapperen van de tentzeilen heeft de plons van de oude man overstemd.

“Help! Doe iets!”

Twee marktkoopmannen tillen snel een houten balk van hun kraam en laten die in het water zakken. De oude man pakt hem vast en stabiliseert een beetje. Met zijn hoofd net boven water ligt hij langs de kade. Voorzichtig, stapje voor stapje, begeleiden de marktkoopmannen hem naar het dichtstbijzijnde trapje, maar de man is te oud om de ladder te beklimmen.

Politieagenten komen aangerend. Eén van hen gooit al zijn elektronica uit zijn zakken en klimt de ladder af. Hij laat zijn benen het water in zakken en grijpt de oude man bij zijn regenjack, maar de agent heeft niet genoeg kracht om én de oude man én de ladder vast te houden, en de oude man raakt steeds verder onder water.

Nog een plons.

De dronkenlap is het water ingedoken.

“Bemoei je er nou niet mee, mafkees!” roept één van de nog droge agenten.

Het koude water werkt ontnuchterend en met stevige slag zwemt de dronkenlap naar de overkant. Al watertrappelend tilt hij de oude man verder boven het water uit. Hij blijft bij hem tot de brandweer er is en helpt de duikers de man op de waterbrancard te hijsen.

Op de kade verzamelen politieagenten en ziekenbroeders zich rondom de oude man. De dronkenlap klimt het water uit en krijgt van iemand een jas aangereikt. Met een ‘vriendelijk bedankt’ loopt hij de markt af. Het enige wat overblijft van zijn heldendaad is een nat spoor op de stoep.

Jessica Kuitenbrouwer (1993) is schrijver, ­columnist en audioproducer. Ze schrijft deze zomer over haar leven in de binnenstad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden