Opinie

'De dikte van je portemonnee mag niet bepalen of je in Amsterdam kan wonen'

Het pleidooi van hoogleraar Barbara Baarsma om in Amsterdam meer ruimte te maken voor (hogere) middeninkomens leidt tot stevige reacties. Daaronder was deze ingezonden brief van SP-raadslid Erik Flentge. 'Baarsma meent complimenten uit te moeten delen voor het asociale, huurdersonvriendelijke beleid. Daarvoor is zij bij de gemeente Amsterdam aan het verkeerde adres.'

Erik Flentge
Er wordt veel gebouwd in Amsterdam, zoals op Zeeburgereiland Beeld Floris Lok
Er wordt veel gebouwd in Amsterdam, zoals op ZeeburgereilandBeeld Floris Lok

Onderzoekster Barbara Baarsma hield zaterdag op deze pagina een politiek betoog om mensen met een laag inkomen de stad uit te werken. Haar pleidooi schreeuwt om een correctie.

Terecht stelt ze dat er meer woningen moeten komen in het middensegment. Maar dat zij dat ten koste wil laten gaan van de sociale huur door meer marktwerking is problematisch en niet logisch. In tijden waar baanzekerheid schaars is, is woonzekerheid een groot goed.

Veel zzp'ers, baanloze jonge professionals of ontslagen werknemers kunnen erover meepraten. Meer marktwerking zorgde voor prijsopdrijvende effecten. Het antwoord is zeker niet nog meer marktwerking of flexilbilisering. Veel mensen zoeken juist een vaste baan en een betaalbare woning.

De oproep van Baarsma voor minder sociale huur sluit naadloos aan bij het beleid dat VVD en PvdA vanuit Den Haag afvuren op onze hoofdstad. Sociale verhuurders worden door het kabinet gestraft met een jaarlijkse miljoenenboete, de Blokbelasting. Het gevolg is dat huren worden verhoogd en sociale huurwoningen verkocht.

Tot overmaat van ramp mogen fors meer woningen worden geliberaliseerd door het nieuwe puntenstelsel. De wachttijd voor een sociale huurwoning in Amsterdam is al bijna tien jaar.

Toch meent Baarsma complimenten uit te moeten delen voor dit asociale, huurdersonvriendelijke beleid. Daarvoor is zij bij de gemeente Amsterdam aan het verkeerde adres. Amsterdam roeit tegen de landelijke stroom in met het onlangs gesloten woonakkoord.

Nieuwe wijken
Het aantal woningen dat corporaties mogen verkopen is flink verlaagd van 22.000 naar 8.000. Daarnaast worden de komende vijf jaar 6.000 sociale huurwoningen bijgebouwd. Op die manier kunnen ook nieuwe wijken van de stad gemengde buurten worden in plaats van eilandjes voor de rijken.

Natuurlijk heeft Baarsma een punt dat er ook gebrek is aan middeldure huurwoningen. Daarom zijn er met de corporaties ook afspraken gemaakt over de prijzen in het middensegment, waar Den Haag dat niet aandurft. Door het stimuleringsbeleid van wethouders Laurens Ivens en Eric van der Burg is een heuse bouwexplosie gaande . Er worden jaarlijks ruim vijfduizend huurwoningen bijgebouwd, waarvan veel in het middeldure segment.

Socialer
Dat zijn goede manieren om de prijsopdrijvende schaarste tegen te gaan. Het is in ieder geval een stuk socialer dan mensen uit hun woningen te jagen en te zeggen: Jij bent niet welkom in Amsterdam want je inkomen is niet hoog genoeg.

De dikte van je portemonnee kan nooit bepalend zijn of je in de stad kan wonen. Dat is een oude Amsterdamse traditie waar we trots op mogen zijn.

Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden