Han Lips

De deur bleef gesloten tot er witte rook was

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: AT5 wacht bij de stemming van de nieuwe burgermeester.

null Beeld AT5
Beeld AT5

Wie Lips van tevoren zou hebben gezegd dat hij ooit op een woensdagmiddag ruim vier uur naar een dichte deur zou zitten kijken, had hij vanzelfsprekend voor gek verklaard.

Maar toen heel journalistiek Nederland zich gisteren in de Stopera verzamelde omdat de gemeenteraad zou gaan stemmen over de nieuwe burgemeester van Amsterdam, was stadszender AT5 de logische plek om er dicht op te zitten.

Letterlijk dicht, zo bleek. De deur naar de raadszaal bleef hermetisch gesloten tot er witte rook was. AT5 was vastbesloten hét moment niet te missen, zette een camera op statief voor de deur en liet hem draaien.

Er zijn vaker dichte deuren in beeld, maar meestal zijn die in Den Haag, van een fractiekamer of van het Catshuis. Dit keer was de hoofdrol voor een deur in Amsterdam: een glazen deur met drie rode Andreaskruisen. Hoe lang het zou gaan duren, wist niemand.

Om de tijd door te komen haalde Ronald Olsthoorn van AT5 de aanwezige journalisten voor de camera: werd het Carolien Gehrels of de gedoodverfde kandidaat Femke Halsema? Iedereen hield een slag om de arm. 'Hoe langer het duurt, hoe lastiger voor Halsema.'

Lips ijsbeerde in de kamer mee met de journalisten ter plekke. Zag hoe cateringwagentjes met soep werden doorgelaten naar de raadszaal en keek nog eens naar de onverstoorbare bodes in hun loket naast de deur.

Zoals Lips tijdens een voetbalwedstrijd bij 0-0 niet naar de wc wil gaan omdat hij geen doelpunt wil missen, kon hij deze deur ook niet uit het oog verliezen. Zelfs niet toen op een ander net wereldkampioen Duitsland naar huis werd gestuurd en de maag begon te rommelen. Het live meemaken is toch anders dan het later horen.

Lips was erbij toen de deur eindelijk open ging.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden