PlusColumn

De dappere Weespers verdienen een warm welkom

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Het nieuws bleef vorige week een beetje onderbelicht in de verslagen en analyses van de spannende stembusgang, maar in de zijlijn van de gemeenteraadsverkiezingen beleefde de stad Amsterdam woensdag wel degelijk een historische primeur.

De bevolking van Weesp verkoos namelijk het grote Amsterdam boven het kleine Gooise Meren als toekomstige fusiepartner.

Tijdens een speciaal belegd raadgevend referendum spraken 5324 Weespers hun voorkeur uit voor een fusie met de hoofdstad, samen goed voor een afgetekende meerderheid van 57,4 procent.

Dat was in historisch perspectief een sensationele uitslag, in die zin dat nog niet eens zo heel lang geleden waarschijnlijk eerst enorme hoeveelheden hallucinogene drugs aan het drinkwater in de buurgemeente zouden moeten worden toegevoegd om tot een dusdanig positieve stemming onder de bevolking te kunnen komen.

Fuseren met Amsterdam, dat was in de beleving van de buurgemeenten niets minder dan een schrikbeeld.

Amsterdam was de verloederde thuishaven van krakers, criminelen en prostituees, en als de bestuurders geen spuit heroïne aan het zetten waren in de koffiekamer, maakten ze wel plannen om de parkeertarieven nog verder te verhogen.

In de afgelopen jaren is dat beeld volledig gekanteld. Amsterdam is een ijzersterk merk geworden, synoniem voor groei en bloei. Niet voor niets behoorden de ondernemers in Weesp tot de grootste voorstanders van een fusie met Amsterdam, zoals een lokale enquête in de aanloop naar het referendum duidelijk maakte.

Het jawoord van de Weespers is een mooie veer op de hoed van de hoofdstad, maar schept ook verplichtingen. Amsterdam zal de komende jaren in woord en daad duidelijk moeten maken dat het vertrouwen van de voorstemmers terecht is geweest, en de angst van de tegenstemmers zonder grond.

Dat is voor het stadsbestuur ook een goede oefening.

In de afgelopen maanden klonk wel gemopper over bijvoorbeeld de inzet waarmee het Europees Geneesmiddelen­bureau het hof werd gemaakt. Geen moeite was te veel om het bureau naar de Zuidas te halen en het de medewerkers en hun gezinnen straks naar de zin te maken.

Zo'n Europees agentschap haal je natuurlijk niet naar hier met een gratis stadsplattegrond en een pot augurken, maar de liefde van het stadsbestuur voor de expats van de buitencategorie lijkt soms wel flink groter dan de egards waarmee de gemeente de gemiddelde Amsterdammer aan het loket behandelt.

Wat dat betreft kan Weesp een interessant experiment zijn. De dappere Weespers verdienen een warm welkom.

Zet daar nou eens een paar creatieve ambtenaren op, die samen met de toekomstige Amsterdammers in kaart gaan brengen hoe zo'n warm welkom er op zijn Amsterweesps uit zou zien. En ja, dat mag best wat kosten.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden