Theodor Holman. Beeld Artur Krynicki
Theodor Holman.Beeld Artur Krynicki

De dagelijkse podcast over Oekraïne van Theodor en Holman

PlusTheodor Holman

Theodor Holman

“Welkom bij de podcast van Theodor en Holman. Dagelijks houden wij u op de hoogte van de strijd in Oekraïne. Theodor, wat is het laatste nieuws?”

“Nou, Kiev is weer gebombardeerd, maar het lijkt er nu weer op dat de Oekraïners weer wat gebied hebben heroverd. En verder… En dat is wel ernstig... Hebben de Russen een opslagplaats van houwitsers platgebombardeerd.”

“Onzekere toestand. Maar Biden heeft Zelenski wel weer langeafstandswapens toegezegd, en…”

“Ho, het zijn niet de grote langeafstandswapens… Maar de gewone, die toch wel op 70 kilometer precisiebombardementen kunnen uitvoeren… Maar of dat helpt…”

“Wat vind je tot nu toe het opmerkelijkste?”

“Dat is, denk ik, de rol van China. Dat houdt zich op de vlakte.”

“De Chinezen staan wel achter Rusland.”

“Ja, maar je hoort ze en je ziet ze niet. Typisch Chinees.”

“Maar Holman, ik heb met mensen gesproken, specialisten van de Navo en de Oostbloklanden en die zeggen allemaal: die Chinezen wachten af. Die zitten ook met deze oorlog in hun maag.”

“In dit verband is het veelbetekenend dat Xi Jinping de telefoon niet oppakte toen hij werd gebeld door Poetin. Als dat waar is.”

“Dit komt uit goede bronnen, Theodor. En in dit kader is het ook wel veelbetekenend wat de minister van Defensie van China, Generaal Liang Guanglie, gezegd schijnt te hebben, namelijk: ‘Onze bondgenoten hoeven niet onze vrienden te zijn en onze vrienden niet onze bondgenoten.’ Dat is toch een signaal naar Poetin dat China niet goed raad weet met deze oorlog.”

“Inderdaad, Theodor. Dan heb ik nog een vraag: Macron wil niet dat we Poetin vernederen. Daar is Zelenski kwaad over. Begrijp jij dat?”

“Ja natuurlijk, maar Macron zegt dit om zijn rol in Europa te versterken nu hij ziet dat Duitsland, en met name Scholz, totaal niet weet wat te doen.”

“Ja, zo werkt internationale politiek.”

“Dan heb ik nog een vraag van een luisteraar. ‘Gaat die atoombom nou gegooid worden of niet?’ vraagt Tedje Holly uit Amsterdam.

“Goede vraag. Je kunt van Poetin alles verwachten. Ik denk dat hij verstandig is, maar tot nu toe heeft hij geen verstand getoond. Dus ja, het zou zomaar kunnen. Persoonlijk denk ik dat hij de atoombom gaat gooien wanneer hij dreigt te verliezen. Wat denk jij, Theodor?”

“Het kan alle kanten opgaan, inderdaad. We hebben geen zekerheid.”

“Tot zover de podcast van Theodor en Holman. Morgen verder.”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden