Plus Column

De dag dat Ajax in tweeën brak

Menno Pot Beeld Wolff

Honderd jaar landstitels (2018), 50 jaar Europacupfinales (2019), het ene jubileum vier je nu eenmaal liever dan het andere. Het zou ook onredelijk zijn om van Ajax een feestelijke receptie ter gelegenheid van 30 jaar Fiod-affaire te verlangen, om maar wat te noemen.

In mei, toen overal in de stad verdwaasde Ajaxsupporters dankgebedjes liepen te prevelen omdat het seizoen godzijdank ten einde was, passeerde in stilte een jubileum van het onsexy soort: 20 jaar beurs­notering.

Op 11 mei 1998 brak Ajax in tweeën: er werd een voetbalbedrijf geboren, een nv, waarvan de moedervereniging voor 73 procent eigenaar bleef. Met de 'geldinjectie' moest de po­sitie aan de Europese top worden geconsolideerd.

Zoals bekend mislukte dat. Het geld werd hoofdzakelijk gepompt in projecten die niets opleverden, zoals een netwerk van buitenlandse satellietclubs. Wel tastbaar waren de nadelen. Ajax had ineens een bestuur, een directie, een raad van commissarissen en een hoop verenigde aandeel­houders.

Veel schijven, veel meningen, veel bonje. Veel vacatures ook: Ajax oefende plots aantrekkingskracht uit op allerhande pluimvee uit het bedrijfsleven zonder veel hart voor de club. Dat hebben we geweten.

De cocktail van 'Bosman', beursgang en wanbeleid bleek een straf neutje. Dat consolidatie van de sportieve top­status mislukte, viel nog te verteren. Dat de clubidentiteit ervoor werd verkwanseld, was erger.

Heel fijn dus om ook eens te kunnen constateren dat dingen niet altijd maar slechter worden, maar ook weleens ­beter. Vergelijk het huidige Ajax met dat van 1999 of 2000 en zie wat er hersteld en ver­beterd is.

De club is weer club. Het stadion ademt Ajax. Misschien kijken we dit seizoen wel naar het sterkste Ajax sinds de beursgang. Een herkenbaar, goed Ajax, niet dankzij, maar eerder ondanks de beursgang.

De club is van de dwaling hersteld. Zo wordt het, met enige bereidheid tot omdenken, alsnog aardig om bij het beursjubileum stil te staan.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en 101 Dingen die je Weten Moet over Ajax. Elke donderdag verschijnt hier zijn column.

Reageren? m.pot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden