PlusColumn

De Colombiaanse zangvogel van Ajax

Menno PotBeeld Wolff

Dankzij Jairo Riedewald weten we sinds een paar dagen dat Davinson Sánchez fluit als hij de bal wil hebben. "Dat is kennelijk typisch Colombiaans." Volgens nieuwsberichtjes op internet was het 'sommige supporters' opgevallen bij Ajax-Heracles: af en toe een scherp, schel fluitje over het veld.

Nou, mij niet. Misschien word ik doof. Misschien ben ik op Noord B te ver van Sánchez verwijderd. Aan mijn medesupporters lag het in elk geval niet: het Ajaxpubliek kan plechtig stil zijn, een Amsterdamse specialiteit.

De Arena heeft een markante fluitgeschiedenis. Wie herinnert zich niet de nazomer van 1996, toen Ajax dat grote, blinkende stadion net had betrokken? Het bestuur had van de verhuizing gebruikgemaakt om de F-side uit elkaar te halen en over het stadion te verspreiden. De sfeer sloeg prompt dood als een biertje in een vet glas. Geen Ajacied wist wat ie beginnen moest in die immense betonnen klankkast.

Om de draak te steken met de onwerkelijke, landerige zomer­avondsfeer begonnen enkele supporters te fluiten, niet schel tussen de tanden ­zoals Sánchez, maar heel ontspannen, met getuite lippen, als zangvogeltjes. De stille Arena werd een volière vol opgewekt gekwinkeleer. ­Zelfspot. Leuk. Ajax ging er prompt de ene na de andere zaadwedstrijd van spelen.

Er is veel veranderd sindsdien, ook in het denken over supporters. Het bestuur van nu haalt lastige groepen niet uit elkaar, maar zet ze juist ­samen in één vak. Gek genoeg is de Arena van de samenvoeging niet luidruchtiger maar stiller geworden dan hij de laatste jaren was. Diametraal tegengestelde maatregel: ­zelfde effect.

Helaas produceerden de supporters toch te veel rumoer om de fluitjes van Sánchez voor mij hoorbaar te maken. Volgende keer graag nog iets stiller dus, want ik wil hem graag horen, de grote Colombiaanse zangvogel van Ajax. De club doet er verstandig aan het schuifdak deze zomer dicht te houden om te voor­komen dat hij wegvliegt.

Menno Pot is popjournalist, voetbalschrijver en Ajacied. Hij schreef drie boeken over Ajax: Vak 127, Sporen van Ajax en het zojuist verschenen 101 dingen die je weten moet over Ajax. Iedere donderdag verschijnt hier zijn column.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden