Lezersbrief

‘De burger is rechteloos, Nuon/Vattenfall mag doen wat het wil’

Paroollezer Bart van de Ven betoogt in deze lezersbrief dat Nuon/Vattenfal zich niet aan wet- en regelgeving hoefde te houden en dat er niet gesproken werd met burgers.

Bart van de Ven
Vattenfall. Beeld EPA
Vattenfall.Beeld EPA

In een AT5-item van 30 augustus verhalen Vattenfall en de gemeente over de uitdagingen van het bouwen aan het warmtenet: onder de grond is het druk en vol. Het is dan lastig werken met die enorme buizen.

Interessant, zeker nadat je Nuon een jaar lang door je buurt hebt zien gaan. Hoe ging het boven de grond?

Nuon/Vattenfall en de gemeente hebben rimpelloos kunnen werken: vergunningen hoefden niet in orde te zijn, ze konden tegen fundamenten van huizen aan graven, Nuon/Vattenfall kon schaamteloos een ambtenaar inhuren; straten voor 200 meter afsluiten zodat nooddiensten geen toegang hadden, het kon allemaal.

Ook was het geen probleem wekenlang drie containergrote dieselgeneratoren tegen een huizenblok te laten loeien, acht bouwputten rond de lagere school te creëren en burgers niet te informeren dat het park maanden zou veranderen in een boorplatform.

Kinderen en bouwverkeer? Simpel, het woord ‘kind’ kwam niet voor in het voorbereidende ‘BLVC-plan’ van de gemeente. De vooraf opgestelde risicoanalyse en de afspraken hoefden ook niet opgevolgd, ze konden lekker door.

De ‘burger’, in andere omgevingen ook wel mens genoemd, was immers rechteloos. Gemeentelijke diensten zagen dat het goed was, de processen waren immers op orde.

Onze volle stad staat voor de uit­daging 53.000 huizen te bouwen. ­Klimaatverandering vereist daarnaast grote infrastructurele ingrepen. De megaoperaties hebben gevolgen voor de veiligheid van verkeer, wonen en gezondheid. En dan hebben we het nog niet over de overlast.

Laten we concreet beginnen: het zou goed zijn als iedereen zich aan de wet- en regelgeving houdt. Ook aannemers en de gemeente. Iets abstracter: gemeentelijke diensten, werk voor de burger en niet voor de processen. Welke wethouder durft het aan het onderwerp ‘mens’ te claimen in de verbouwing van ­Mokum?

Jaarlijks komen kinderen om in het verkeer, een bestuurder zal toch dagelijks bezig moeten zijn met het minimaliseren van de kans.

Last but not least: burgers zijn geen lijdend voorwerp, zoals een lantaarnpaal dat is. Lokale bewoners weten als enige hoe hun buurt werkt. Gebruik die positieve energie door vooraf even te vragen waar de risico’s en oplossingen zitten. Praat niet over, maar met ­mensen.

Bart van de Ven, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden