PlusColumn

De brugnaam als beloning voor mensen met een bijzondere verdienste

Patrick Meershoek
Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Op de valreep naar het nieuwe jaar gaf de bestuurscommissie in Nieuw-West met een machtige klap op tafel haar goedkeuring aan elf namen voor nu nog naamloze bruggen in het stadsdeel.

Pianiste Pia Beck bijvoorbeeld kreeg brug 1868 toegewezen, filosoof Karl Popper brug 305 en brug 701 gaat vanwege de nabijheid van de bloedbank voortaan officieel door het leven als de Bloeddonorbrug.

De naamgeving van de bruggen vloeit voort uit een besluit dat in oktober in de gemeenteraad is genomen, op voorstel van de fractie van de VVD die een notitie had geschreven met de energieke titel Bruggen Slaan Naar Een Amsterdams Verleden. Een ingrijpend besluit: onze stad telt momenteel 1680 bruggen, en daarvan hadden er tot voor kort slechts 346 een naam. De rest moet het met een nummer doen.

Met de maatregel komt de raad vooral tegemoet aan een groeiende behoefte om te bewonderen en te herdenken. Echt noodzakelijk is het vernoemen van de bruggen niet. Namen waren voorheen alleen weggelegd voor de straten en pleinen in de stad, zodat de postbode en de brandweer zonder veel moeite het goede adres konden vinden als er een brief moest worden bezorgd of een keukenbrand moest worden geblust.

De brugnaam is een beloning voor mensen met een bijzondere verdienste voor stad of land. Ze moeten wel minstens vijf jaar dood zijn, en een naam hebben die in algemene zin goed uitspreekbaar en schrijfbaar is.

Dat laatste betekent in de praktijk dat het bestuurscommissielid Neslihan Bedirhanoglu waarschijnlijk eerst een Russische kernonderzeeër in de Sloterplas moet ontdekken en neutraliseren voordat zij voor een brug in aanmerking komt.

Dat is jammer, want Nieuw-West heeft die brugwaardige namen hard nodig. Er zijn nog ruim driehonderd naamloze bruggen in het stadsdeel, en die zullen allemaal een naam moeten krijgen. Om te voorkomen dat iedereen die zich bij het stadsloket op het Osdorpplein meldt ook meteen een brug naar zich vernoemd krijgt, heeft het college bovendien bepaald dat per jaar slechts drie bruggen onder handen mogen worden genomen.

Een verstandig besluit, maar in het geval van Nieuw-West houdt het wel in dat het nog meer dan honderd jaar zal duren voor de laatste anonieme brug in aanwezigheid van enkele hoogwaardigheidsbekleders en een zingende schoolklas van een nieuw naambordje kan worden voorzien. Hoe zal de stad er tegen die tijd uitzien? Misschien staat Amsterdam wel onder water, of spreken we allemaal Chinees omdat dat moet.

En dan zijn we er nog niet. Wanneer eenmaal alle Amsterdamse bruggen zijn vernoemd, hebben we ook nog 1268 naamloze duikers op de stadsplattegrond staan. Mijn voorstel zou zijn om, uit praktische overwegingen, deze verbindingen allemaal in een keer te vernoemen naar Jari Litmanen.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden