Han Lips

De Braboneger is niet te beroerd vooroordelen te bevestigen

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Braboneger Steven Brunswijk leert ons een lesje.

Han Lips
De Braboneger Verkaast?! Beeld NPO 3
De Braboneger Verkaast?!Beeld NPO 3

'Mijn naam is Steven Brunswijk, ofwel d'n Braboneger. En ik geef m'n ongezouten mening over alles da los- en vastzit." Waar iedereen met een mening over diversiteit op tv of Zwarte Piet op eieren loopt, heeft Brunswijk, een Tilburgse Surinamer die via YouTube bekend werd als 'de Braboneger', geen last van politiek correctheid.

In De Braboneger Verkaast?! doet hij onder de vlag van AvroTros typisch Nederlandse dingen die hij in plat Brabants verslaat - waarbij hij het woord 'neger' niet bepaald schuwt. Maandag was de derde aflevering op NPO 3.

Bij aankomst op een schuurfeest in een Gronings dorpje: "Het moet ongemakkelijk worden, zodat mensen denken: sodeju, we hebben drie negers in het dorp."

Bij het uitlaten van de hond: "Ik zie d'n laatste tijd steeds meer negers met honden."

Bij het omroepen van bingocijfers: "En dan heb ik hier nummer neger. Eh, negen."

Bij het varen in een zeilboot: "Wij negers hebben nie zoveel met bootjes."

Onder andere het veelvuldige gebruik van het woord kwam Brunswijk afgelopen week op een klacht van mensenrechtenvereniging Landelijk Breed Overleg te staan. De organisatie trok aan de bel bij het College voor de Rechten van de Mens en antidiscriminatiebureau Radar. Hij zou discrimineren en de kloof in de maatschappij vergroten.

De Braboneger is niet te beroerd vooroordelen te bevestigen en voortdurend de nadruk te leggen op verschil in huidskleur: de meest gestelde vraag is of geïnterviewde weleens een neger gezien heeft. Maakt dat het programma subtiel? Absoluut niet. Onderzoekend? Ook niet echt.

Maar Brunswijk waagt minimaal een poging de scherpe randjes van het debat af te halen, om te laten zien dat je niet altijd gekwetst hóeft te zijn - al is de scheidslijn met discriminatie miskennen een wankele.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden