Han Lips

De boodschap die na Druk! bleef hangen: stamp eens in een plas

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Druk!

Druk! Beeld PowNed
Druk!Beeld PowNed

Mascha, ooit headhunter op de Zuidas en daar geveld door een burn-out, vertelt in Druk! wat een burn-out kost: 120.000 euro. Dat weet ze omdat ze inmiddels een eigen bedrijf is gestart dat werkgevers adviseert op dit gebied.

Rutger Castricum wil in Druk! een beeld geven van een 'tijdgeest waarin het hoofd boven water houden een ware opgave is en de druk hoger is dan ooit' en portretteert vijf mensen.

Thom, een 28-jarige ondernemer in biologisch afbreekbaar plantenpapier staat 's morgens om 6 uur al te netwerken op de veiling met tientallen potentiële klanten. "Een netwerkborrel, maar dan met koffie."

Als hij 's avonds een biertje drinkt met vrienden wordt hij gebeld en moet hij zijn e-mail checken. Ook op vrijdagmiddag op zijn boot, champagne uit een plastic bekertje erbij, pleegt hij nog wat telefoontjes.

Nino en Inge zoeken juist een leven zonder hectiek. Op een stuk grond in Limburg bouwen ze eigenhandig een rond huis ('Vogels bouwen ook geen vierkant nest'). Ze leggen er ook een voedselbos aan dat hen op den duur van zoveel eten moet voorzien dat ze niet meer naar de supermarkt hoeven.

Eigenlijk zag Lips geen mensen die worstelen met druk, maar vooral mensen die zichzelf een doel hebben gesteld dat ze met overgave proberen te bereiken.

Mascha wil binnen een paar jaar zakenvrouw van het jaar zijn, Nino en Inge willen hun zoontje opvoeden dicht bij de natuur en Thom wil op zijn veertigste miljonair zijn.

Psychologische inzichten deed Lips niet op, maar de tip van Mascha bleef hangen: stamp eens met blote voeten in een plas. Dan maak je je innerlijke kind vrij en dat werkt stressverlagend. Een stuk goedkoper dan die 120.000 euro.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden