Jaap de Groot. Beeld Artur Krynicki
Jaap de Groot.Beeld Artur Krynicki

De bond laat de turnsters weer vallen

PlusJaap de Groot

Dat het in de vaderlandse topsport qua professionalisme en leiderschap niet overhoudt hebben de KNVB en NOC*NSF tijdens de corona­crisis opnieuw bevestigd. Deze week deed de turnbond dat in de overtreffende trap.

Eerst strafte de leiding ­decennia lang unieke turngeneraties door waarschuwingen over dopinggebruik, fysiek geweld en geestelijke intimidatie te negeren, nu wordt weer een toplichting vol in het gezicht geraakt door een jaar voor de Olympische Spelen de stekker uit het topsportprogramma te trekken.

Kan het nog erger?

Natuurlijk moet er ingegrepen worden na de zoveelste onthulling over misstanden bij het topturnen, tegelijk het is de morele plicht van KNGU-directeur Marieke van der Plas en technisch directeur Mark Meijer om de sportsters daarbij maximaal in bescherming te nemen. Iets wat hun voorgangers jarenlang niet hebben gedaan.

Maar als zo vaak zwichten veredelde ‘rookies’ onder druk van de publiciteit. Van der Plas werkt sinds 2017 bij de bond, Meijer vanaf 2018, en beiden ontberen een topsportachtergrond. Een essentiële kwaliteit om onder de grootste druk, in de moeilijkst denkbare situatie toch de juiste beslissing te nemen. Maar in plaats van voor de toch al zwaar aangetaste boegbeelden te gaan staan, worden die nu geofferd om de kritische buitenwacht te temmen.

Hoe complex het probleem ook is, dit had nooit mogen gebeuren en druist tegen alle wetten van de topsport in. De bond heeft de plicht om een extreem talentvol groepje turntoppers, met uitzicht op medailles tijdens de komende Spelen, tot de laatste snik optimaal te faciliteren. Naast het aanpakken van de opnieuw naar buiten gekomen misstanden had het waarborgen van het topsport­programma van de betrokken turnsters ook een prioriteit moeten zijn.

In plaats daarvan heeft de KNGU een proces van jarenlang opofferen, trainen en incasseren (!) genegeerd en de toch al zwaar onder druk staande sporters als een baksteen laten vallen.

En rijst de vraag waar Van der Plas en Meijer de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest? Tenslotte hadden ze in deze fase al druk doende kunnen zijn met de oplossing van het probleem, nu lijkt het alsof ze door de recente onthullingen zijn overdonderd en gaat binnen twee weken de bezem door de hele topsportsector.

Onder het mom dat er een grote schoonmaak ­nodig is, acteert de KNGU-top nu daadkracht. Dat daar overwegend positief op gereageerd wordt, zegt veel over het topsportklimaat in ons land. Zelfs als er twee bondscoaches op non-actief worden gesteld dient er op dit mondiale niveau gewoon een plan B te zijn. Alsof Ajax de voetballers naar huis stuurt als de hoofdtrainer wordt ontslagen en de wedstrijd van zondag afzegt.

In de jaren zeventig waren onze beste turnsters al speelbal van hun entourage. Het is pijnlijk te constateren dat dit vijftig jaar later nog altijd het geval is.

Jaap de Groot schrijft in Het Parool wekelijks een column over sport.

Reageren? j.degroot@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden