Lezersbrief

'De Amsterdamse grachten zijn van iedereen'

Paroollezer Rob van Tiest reageert hieronder op 'de klagende minderheid' in de stad. "Echte groei moet met maatregelen beantwoord worden maar wel met maatregelen die er voor zorgen dat Amsterdam zijn charme niet verliest."

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onze burgemeester zei laatst dat Amsterdam de belofte van vrijheid is. De stad waar je op de Dam mag slapen voor vrede. Waar je het universiteitsgebouw kunt bezetten met een roep om beter en kritischer onderwijs. Waar je in een groene string door de stad kunt skeeleren, zomaar.

Maar is Amsterdam zo meteen ook nog de stad waar je het gouden huwelijk van je opa en oma op het water van de grachten kan vieren? Waar een verliefd stel in het bijzijn van naasten ­elkaar het jawoord kan geven, waar vrienden vriendschap vieren, waar families samen komen?

Geluidsoverlast, daar kan wat aan gedaan worden. Deze maatregelen werken zelfs goed als ik de grachtengordelbewoners om mij heen moet geloven. De extra handhaving die daar voor ingezet zal worden lijkt mij een goede voorzorgsmaatregel en zelfs nodig.

De maatregel om niet meer dan twaalf opvarenden toe te laten raakt daarentegen kant noch wal. Als je op de grachten gaat wonen weet je dat er grotere groepen langs je huis zullen varen. Je woont op een stukje werelderfgoed. Dat is niet alleen van jou.

Dat is van iedereen die daar van wil genieten.

Het is jammer dat steeds vaker een kleine groep mensen die geluid geeft aan klachten het beleid bepaalt, in plaats van de grote meerderheid die wel plezier beleeft aan langsvarende bootjes.

Zo ging het met festivals in het Oosterpark (waar het bij het gros van de festivals om multiculturele feesten ging en om echte buurtaangelegenheden).

Zo ging het met barbecueën in het Vondelpark (waar het meerendeel van de mensen graag de rommel wilde opruimen, maar de prullenbakken niet toereikend waren).

En zo zal het dit keer ook gaan met varen op de grachten.

Dit samenscholingsverbod en deze avondklok hebben niks te maken met de vrijheid die onze burgemeester pretendeert te verdedigen.

Amsterdam is meer dan eens in de geschiedenis te klein geweest voor de groei, maar beperken is geen oplossing en slechts uitstel van executie.

Echte groei moet met maatregelen beantwoord worden maar wel metmaatregelen die er voor zorgen dat Amsterdam zijn charme niet verliest. Samen zijn met familie en vrienden op een boot met op de achtergrond de pracht van de Amsterdamse gracht is een onmisbaar onderdeel van deze charme.

Amsterdam is het mooist vanaf het water, maar de gemeente schijnt deze boot even gemist te hebben.

Rob van Triest, Amsterdam

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden