Han Lips

De alternatieve bieb: Marktplaats, of toch de dyslectische snackbarhouder?

Han Lips
In Sint-Maartensdijk op Tholen had een dyslectische snackbarhouder zelf een verzameling aangelegd. Beeld NOS
In Sint-Maartensdijk op Tholen had een dyslectische snackbarhouder zelf een verzameling aangelegd.Beeld NOS

Veel bibliotheken staan onder druk, want ze 'slurpen' subsidie. Volgens de VVD in Amsterdam kunnen het er in onze stad ook best wat minder zijn. De website Marktplaats is toch een prima alternatief?

Dat het ook anders kan, liet NOS-verslaggever Pauline Broekema zien. De 'minibieb' - gratis lenen en ruilen - is in opkomst, en verschijnt soms op de vreemdste plaatsen.

In Sint-Maartensdijk op Tholen had een dyslectische snackbarhouder in arren moede maar zelf een verzameling aangelegd. Wie een patatje haalt bij zijn zaak 't Hoekje, kan meteen met z'n vette vingers een begin maken in één van de Ludlums. Op voorwaarde dat er een ander boek achterblijft.

Bij de meeste snackbars zijn er vaak hooguit wat vergeelde tijdschriften uit de leesmap te vinden, maar deze eigenaar vond zijn initiatief niet meer dan normaal. 'Je kunt niet altijd heel gemakkelijk iets voor de maatschappij betekenen. Maar op deze manier is dat eigenlijk heel simpel om te doen.'

Hij vertoonde zelfs wat spatjes, want hij meende het beter aan te pakken dan zijn nieuwe collega's, de officiële bibliothecarissen. 'Ik vond altijd dat de bediening tekortschoot.'

Ondertussen schepte hij lachend de friet voor Broekema nog een keer om in de frituur. Broekema hoorde het met merkbaar plezier aan. En wij ook. Of zijn klanten ook veel gebruik maken van de minibieb, liet ze wijselijk in het midden.

Han Lips is tv-recensent van Het Parool. Wilt u reageren op dit artikel? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden of stuur een mail.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden