Lezersbrieven

'De afvalbakken vaker legen: hoe moeilijk kan het zijn?'

Amsterdam is de smerigste stad van Europa geworden, schreef advocaat Oscar Hammerstein afgelopen dinsdag in Het Parool. Drie lezersbrieven als reactie hierop.

'Troost u dat u niet alleen in onze binnenstad tussen de troep leeft' Beeld anp
'Troost u dat u niet alleen in onze binnenstad tussen de troep leeft'Beeld anp

Kommer en kwel

De inhoud van de open brief van de heer Hammerstein van dinsdag ligt mij na aan het hart.

Ik woon twintig jaar in Slotervaart, tegenwoordig stadsdeel Nieuw-West, en ook hier is het kommer en kwel. Ik zie met lede ogen aan dat het gebied rond de Sloterplas één grote vuilnisbelt is (geworden).

Het aantal goedwillende 'vuiloprapers' staat niet in verhouding tot de rotzooi die er wordt neergekwakt, inderdaad ook vaak naast overvolle vuilnisbakken.

Wanneer ik een melding doe dat ergens bijzonder veel zwerfvuil ligt (dus meer dan ik kan oprapen) of dat er een vuilnisbak is vernield, krijg ik direct een berichtje dat het drie werkdagen duurt alvorens het wordt bekeken en vervolgens een tweede berichtje dat het is afgehandeld.

Wat is er dan afgehandeld, vraag ik mij af, want wanneer ik ter plekke ga kijken is er helemaal niets gebeurd. Een goed idee dus: ik wil ook best wel alle troep die ik opraap verzamelen en voor de deur van het stadsdeel dumpen.

Els Raap, Amsterdam

Teringzooi

Geachte heer Hammerstein, beste Oscar, het is niet alleen een teringzooi bij u daar in de binnenstad, hoor. Ook alhier in de Venserpolder (een onderdeeltje van Amsterdam-Zuidoost, in de slagschaduw van de Johan Cruijff Arena, mocht u dat niet weten) is het van hetzelfde laken een pak.

Bij mij op de Andersensingel bijvoorbeeld is al maandenlang geen veegwagentje langs geweest. Ja, langs geweest wellicht. Omdat er een watertappunt is aan het einde van de singel. Maar echt vegen? Daar doen ze niet meer aan. Da's te veel ­gevraagd!

Ach, vanmorgen stond er toevallig weer eens een wagen van de reclassering geparkeerd, waaruit een aantal typen van een 'chain gang' stapten en her en der papiertjes gingen 'prikken'.

Dat gaat natuurlijk niet gepaard met enige vreugde, dat snapt u. Het zet allemaal geen zoden aan de dijk als de bestuurscommissie (die gelukkig op de laatste benen loopt) geen adequate maatregelen neemt om de bron van alle kwaad eens rigoureus aan te pakken.

En weet u... degene die in Zuidoost eerstverantwoordelijk is voor het proper houden van het stadsdeel, is er één van GroenLinks! Ach ja. Misschien is dat (of die) wel de bron van alle kwaad: pappen en nathouden en vooral net doen of het héél erg goed gaat. Maar daar trapt menige bewoner alhier niet meer in.

Dus troost u dat u niet alleen in onze binnenstad tussen de troep leeft, maar dat geheel Amsterdam ten onder dreigt te gaan aan de bende. Misschien dat een nieuw stadsbestuur eens orde op zaken zal stellen.

'We' hebben nog een half jaartje om goede intelligente mensen te ­zoeken.

Hans Visser, Amsterdam

Met de kraan open

De meneer die dinsdag zijn stukje schreef hoe hij en zijn buren zelf de bezems pakten: bravo! Maar het is ­eigenlijk dieptriest, want de stad doet het niet.
Je gaat bijna denken dat stadsdeel Centrum (ik kan niet wachten tot dat rare instituut is opgeheven) de vieze stad zo laat in zijn 'strijd' tegen de toeristen.

Na jarenlange bezuinigingen op het schoonhouden van de stad zagen we vrijdagmiddag het toppunt: twee prikkelateurs die papiertjes die op
de Dam zwierven, in plastic zakken deden.

We hebben de mannen verteld hoe blij we waren dat er werd schoongemaakt en deden onze duit in het zakje, tot we tot onze ontzetting zagen dat de afvalbakken tot de nok toe vol zaten.

Dit was je reinste dweilen met de kraan open.

Zij konden er ook niks aan doen, nee. De jandoedels op het stadhuis die geld uitgeven aan 'hanging baskets' aan de bruggen kunnen het geld voor die plantjes (en het nathouden ervan - wat kost dat wel niet?) beter besteden aan wat extra man/vrouwkracht om ons mooie Amsterdam niet te laten verloederen.

Gewoon wat vaker een rondje afvalbakken legen in de binnenstad. Hoe moeilijk kan dat zijn?

C.N. Rutz, Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden